BiH
0

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić primio kanadskoga ambasadora u BiH

FENA
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić primio je danas u Mostaru kanadskog ambasadora u BiH Davida Hutchingsa i razgovarao s njim o plitičkim prilikama u BiH, stoji u saopćenju iz HDZ-a 1990.

Veleposlanik Hutchings zanimao se za reforme koje se provode u BiH, a koje su nužne za BiH na njezinom putu prema Evropskoj uniji.

Sagovornici su izrazili nadu i uvjerenje da će se reforme uspješno provesti kako bi BiH mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i stvoriti bolje ozračje za ustavnu reformu.

Kanadski ambasador posebno se zanimao za početak razgovora o ustavnoj reformi te odao priznanje HDZ-u 1990 za konstruktivan pristup tome pitanju. On, naime, smatra da je za proces najbolje kad ideje i prijedlozi dolaze od samih sudionika razgovora.

Ambasador Hutchings zanimao se i za stajalište HDZ-a 1990 oko mandata OHR-a. U vzi s tim, Ljubić kazao je kako je stajalište njegove stranke da mandat OHR-a treba ostati na snazi sve do donošenje novoga ustava BiH u skladu s aneksom 10 Daytonskog mirovnog sporazuma. Ambasador Hutchings složio se s tim da je BiH i dalje potreban OHR u punom mandatu.

U razgovoru je bilo riječi i o projektima koje u BiH provodi kanadska vlada, a započeli su u vrijeme kad je Ljubić bio ministar zdravstva, kao što su Program rehabilitacije žrtava rata i Program obiteljske medicine. Zajednička je ocjena da su se ti programi pokazali vrlo uspješnim, stoji na kraju saopćenja HDZ-a 1990.