BiH
0

Predsjednik FBiH tražio provjeru etničke pripadnosti kandidata

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara danas je uputio zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH kojim je tražio provjeru etničke pripadnosti kandidata za ministre u Vladi Federacije BiH.

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije BiH, kazao je za Klix.ba da je CIK odgovorio na zahtjev Marinka Čavare uz napomenu da se centralni birački spisak ne vodi po etničkoj pripadnosti i da CIK ima samo evidenciju o etničkoj pripadnosti kandidata koji su učestvovali u određenom izbornom ciklusu.

"Centralna izborna komisija BiH, za razliku od Vijeća ministara BiH, nema ustavnu i zakonsku odredbu da vrši provjere kandidata za ministre u Vladi Federacije BiH. Međutim, imajući u vidu prije svega nadležnost za saradnju sa svim organima vlasti u BiH, danas smo primili zahtjev predsjednika Federacije BiH sa molbom da dostavimo popis etničke pripadnosti kandidata za ministre u Federalnoj vladi. Odgovorili smo da se centralni birački spisak ne vodi po etničkoj pripadnosti, nego da CIK ima samo evidenciju kandidata koji su učestvovali u određenom izbornom ciklusu, odnosno da mi nemamo podatke o etničkoj pripadnosti kandidata koji se nisu nalazili na izbornim listama", kazao je Arnautović.

Arnautović je rekao da je CIK dostavio podatke kojim je raspolagao, te da su predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH dužni u komunikaciji sa kandidatima, a za koje CIK nije dostavio podatke, utvrditi njihovu etničku pripadnost.

"To je posao šefa izvršne vlasti, odnosno predsjednika Federacije BiH, koji to treba obaviti zajedno sa mandatarom za sastav Vlade i potpredsjednicima Federacije BiH. Što se tiče kandidata koji se nije izjasnio, njemu bi se u skladu s presudom Azra Zornić protiv Bosne i Hercegovine morala omogućiti pozicija u vlasti. Je li u ovom slučaju to prejudiciranje odluke Evropskog suda za ljudska prava ili šta će već s tim uraditi predsjednik Federacije BiH, to je njegova stvar", kazao je Arnautović.

On je dodao da je apsolutna odgovornost za provjeru etničke pripadnosti kandidata za ministre na predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH, kao i mandataru za sastav Vlade Federacije.

"Ako predsjedniku Federacije BiH i mandataru jedan od kandidata nije dostavio izjašnjenje o etničkoj pripadnosti, a to se ustavom traži, ne znam kako je mandatar mogao predložiti takvog kandidata, ali isto tako kako ga je predsjednik Federacije BiH uopšte mogao uzeti u obzir. Nedostaje nam odgovornosti u javnom prostoru, ne samo moralne i političke, nego i zakonske", zaključio je Arnautović.