BiH
1.1k

Predsjednica udruženja "Majke Srebrenice" izbačena iz sale UN-a

FENA/Anadolija
Munira Subašić
Munira Subašić
Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić izvedena je danas iz sale u kojoj se održava javna debata o radu međunarodnih kaznenih sudova, jer je tokom govora predsjednika Srbije Tomislava Nikolića podigla transparent na kome je pisalo "Republika Srpska, genocidna".

Ona je skupu prisustvovala u svojstvu posmatrača, a na poziv predsjednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića i nije imala pravo da se obraća.

Dok je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić govorio, ona je otkrila majicu s natpisom Srebrenica i pokušala da podigne transparent na kome je pisalo "Republika Srpska, genocidna", ali su joj tada prišli pripadnici osiguranja UN i izveli je iz sale.

Subašić je poslije toga ispraćena iz zgrade UN i nije dozvoljeno da u njoj boravi. Predsjednik Srbije tokom ovog incidenta nije prekidao govor.

Subašić se u međuvremenu sastala sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom. Ona je najavila da će majicu s natpisom "Srebrenica – pravda je spora, ali dostižna" predati visokom zvaničniku.