Tužilaštvo BiH
0

Predložen pritvor za turskog državljanina

SRNA
Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu prijedlog za određivanje pritvora Karligi Bilalu (31), državljaninu Turske sa privremenim boravkom u Srebreniku, zbog sumnje da je carinskom prevarom oštetio budžet BiH za 14.000 KM. Sumnja se da je Bilal kao direktor preduzeća za proizvodnju, trgovinu i usluge u Gradačcu, uvozeći robu iz Turske, dva puta carinskom organu podnio krivotvorene carinske isprave radi izbjegavanja plaćanja carine i drugih dažbina prilikom uvoza.

Prevare su se dogodile u periodu od decembra 2006. do februara 2007. godine, na osnovu čega su obračunate carinske dažbine bile manje za ukupno 13.984 KM, za koliko je oštećen budžet BiH.

Bilal je prilikom davanja izjava u Tužilaštvu BiH više puta bio upozoren na obavezu da saopšti Sudu i Tužilaštvu BiH promjenu adrese i namjeru promjene mjesta boravka, a pošto je prekršio tu obavezu, Sud je, na prijedlog Tužilaštva, naredio izdavanje potjernice za njim, saopšteno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH smatra da postoji sumnja da optuženi izbjegava prisustvo u krivičnom postupku, te da bi, budući da je državljanin Turske sa prebivalištem u toj državi, boravak na slobodi mogao iskoristiti za napuštanje BiH i bjekstvo u Tursku, koja, kao što je poznato, ne izručuje državljane drugim državama zbog činjenja krivičnih djela.

Tužilac je predložio određivanje pritvora zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva optuženog, čime bi bilo ugroženo provođenje krivičnog postupka protiv optuženog.