Za izbore nema prepreka
345

Predizborni plakat Denisa Bećirovića postavljen na muralu posvećenom žrtvama nasilja u Tuzli

A. K.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Da se u predizbornoj kampanji ne preže ni od čega kako bi se privukla pažnja javnosti, pokazano je i u Tuzli, gdje je plakat sa likom Denisa Bećirovića u potpunosti prekrio mural posvećen žrtvama nasilja u porodici.
Prvi mural posvećen zaštiti žrtava nasilja u porodici prošle godine oslikan je na zidu kuće koja se nalazi u jednom od najprometnijih dijelova Tuzle, na takozvanom "skveru".

Oslikani mural prikazuje kroz koje probleme i strahove žrtva nasilja u porodici prolazi, ukazuje na to da je policija tu da pruži zaštitu, ali daje i informacije o Sigurnoj kući koja djeluje u sklopu Udruženja Vive Žene, koja može da pruži utočište, zaštitu i oporavak žrtvama nasilja u porodici.

Foto: Vive žene
Foto: Vive žene

Značaj ovog murala u širem društvenom kontekstu nije bio prepreka tome da se preko umjetničkog djela postavi predizborni plakat Tuzlaka Denisa Bećirovića, kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Fotografije spornog predizbornog plakata veoma brzo su postale viralne, a sramotni čin javnost je počela osuđivati putem društvenih mreža.

Vrijedi kazati da je riječ o plakatu kojeg potpisuju sve stranke, a koje su stale iza Bećirovićeve kandidature, a ne nužno SDP kao partija kojoj ovaj kandidat zvanično pripada.