Izvjestilac EP-a
11

Preda pojasnio za Klix.ba: Mišljenje Evropske komisije je pozitivna stvar za BiH

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda, koji je danas na sjednici Vanjskopolitičkog odbora EP-a diskutovao o predstavljenom mišljenju Evropske komisije za BiH, pojasnio je u razgovoru za Klix.ba značaj ovog mišljenja koje je predstavio evropski komesar Johannes Hahn.
"Na današnjoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora naglasio sam činjenicu da je pozitivna stvar mišljenje koje je izdala Evropska komisija. Za mene, ovo je jasna potvrda da je evropski put BiH i dalje otvoren i da postoji i veća jasnoća u pogledu uslova koje će zemlja morati ispuniti kako bi dobila status zemlje kandidata i otvorila pregovore za pristupanje", rekao je Preda za naš portal.

Kao što je spomenuo i komesar Hahn tokom sastanka, i Preda ističe da je Evropska komisija utvrdila niz ključnih prioriteta, odnosno njih 14 u oblastima kao što su demokratija i funkcionalnost, vladavina prava, temeljna prava i reforma javne uprave.

"I u intervenciji na sjednici naglasio sam da je lopta sada na terenu BiH, jer kada će zemlja dobiti status zemlje kandidata i otvoriti pregovore zavisit će od brzine kojom će vlasti rješavati ova otvorena pitanja. Ja mogu samo da ohrabrim vlasti da počnu raditi na tome bez odgađanja. I naravno, da bi se ovaj posao mogao započeti, neophodno je da se formiraju vlasti na svim nivoima i da se mora postići politički konsenzus o različitim tačkama. Za mene, usvajanje Avisa znači da su vrata otvorena za BiH, pod uvjetom da vlasti počnu raditi i čine izbor ozbiljnosti i odgovornosti u interesu svojih građana", kazao je Preda.