Badnji dan
0

Praznična atmosfera u Mostaru: Druženjem uz običaje i ukusna jela najavljen dolazak Božića

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Organizatori Božićnog grada iz Relax centra danas su u mostarskom naselju Buna pripremili Badnji dan uz tradicionalne običaje, najavljujući na taj način najveseliji katolički blagdan Božić.

Organizator Danijel Damjanović nam kaže kako je ovaj događaj organiziran s ciljem očuvanja tradicije Badnjaka i stvaranje pozitivne atmosfere koja je jako potrebna svim građanima, kako zbog brzog tempa života tako i otuđenosti koja nastaje zbog mjera zaštite od koronavirusa.

"Svi događaji su na otvorenom što omogućava druženje uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a ono što je najvažnije, čuvamo zdravlje, tradiciju i vlada pozitivna atmosfera", kaže nam Damjanović vidno zadovoljan atmosferom.

Naglašava da se uz ugodno druženje spremaju tradicionalna jela koja se degustiraju na Badnji dan, što je okupilo vrsne kuhare i gurmane. Tako se spremaju brudet, mušule, girice, gulaš, pastrmka i srdela na žara, uz neizostavne zdravice i čestitanja.

Sve kućice u Božićnom gradu su otvorene tako da sadržaja ima za sve generacije, a okupljanju i druženju u veslom duhu u prilog ide i lijepo vrijeme.

Damjanović nam kaže kako nije bilo lako organizirati Božićni grad na Buni koji se ove godine održava po prvi put, ali kako naglašava, njega i njegove saradnike na to je ponukala činjenica da u centru Mostara nema sadržaja koji su potrebni u blagdansko vrijeme.

"Cilj nam je bio da napravimo nešto što će građanima u ovom periodu omogućiti da se druže u blagdanskoj atmosferi. Pokušali smo napraviti pozitivnu priču i raduje me da smo uspjeli iznad naših očekivanja s obzirom na to kako je sve bilo na početku samih priprema i otežanih okolnosti zbog koronavirusa. Dolaze ljudi iz svih okolnih mjesta na druženje, a najviše uživaju djeca koja se susreću sa likovima iz božićnih priča", objašnjava naš sagovornik.

Božićni grad na Buni je otvoren do 8. januara, a organizatori najavljuju još niz sadržaja za sve generacije, te pozivaju sve koji žele da s njima podjele prazničnu atmosferu uz pridržavanje epidemioloških mjera.