Milorad Novković
0

Pravosuđe - garant vladavine prava

SRNA
Predsjednik Visokog i sudskog tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milorad Novković smatra da je u svim demokratskim zemljama potrebno obezbijediti vladavinu prava, a da su pravosudne institucije garant da ta vladavina bude obezbijeđena.

Novković je na Petoj konferenciji predsjednika sudova u BiH rekao da je jedan od najvećih zadataka VSTV-a da obezbijedi nezavisno, nepristrasno, profesionalno, odgovorno, efikasno i kvalitetno pravosuđe u BiH.

On je ocijenio veoma značajnim formiranje ovog vijeća, jer je to jedan od prvih uslova koji je ispunjen iz ugovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

"VSTV je tijelo koje kanališe, podržava i usmjerava pravosudne institucije u BiH prema EU, određuje i pomaže da se pravosuđe BiH probližava evropskim standardima i da obezbijedi vladavinu prava, što je glavni cilj ovog tijela", rekao je Novković.

On je podsjetio da su se 1995. godine međunarodna zajednica, političari, predstavnici pravosudnog sistema BiH i svi dobronamjerni ljudi fokusirali na razvoj pravosudnog sistema, ali da je osnove postavke za njegov razvoj dao Dejtonski mirovni sporazum.

Novković je napomenuo da je Vijeće sigurnosti UN 1998. godine dalo ovlaštenje za uspostavljanje projekta procjene sudskog sistema u BiH i dodao da su se tim procjenama bavile veoma reprezentativne međunarodne i domaće institucije i konstatovale da je bilo potrebno izvršiti cjelovitu reformu pravosudnih sistema u BiH.

Prema njegovim riječima, na osnovu te konstatacije Vijeće za provođenje mira je 2001. godine zajedno sa visokim predstavnikom formiralo nezavisnu pravosudnu komisiju čiji se rad odvijao u tri faze.

"Prva faza bila je izrada strategije nezavisne pravosudne komisije, druga faza rekonstrukcija i reorganizacija pravosudnog sistema, te stvaranje uslova za personalne promjene i postavljanje kompletnih izvora sudija i tužilaca i predsjednika sudova", naveo je Novković.

On je dodao da je osnov rada ove komisije bio osnivanje VSTV-a kao nezavisnog i samostalnog pravosudnog tijela, a da nezavisna pravosudna komisija preraste u sekretarijat.

VSTV formiran je 2002. godina na nivou entitteta i BiH, a Parlamentarna skupština BiH je u maju 2004. godine formirala VSTV u sadašnjem kapacitetu koji djeluje kao samostalno i nezavisno tijelo.

Skupu u Tuzli prisustvuju predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, advokatskih komora, strukovnih udruženja, centara za edukaciju sudija i tužilaca, Pravosudne komisije Brčko distrikta, te međunarodne zajednice u BiH.

Na Petoj konferenciji predsjednika sudova u BiH u toku je prezentacija godišnjeg izvještaja VSTV za prošlu godinu.