BiH
0

Pravni institut u BiH: Nijedna vlast ne može biti iznad ustavom i zakonom garantovanih prava i sloboda

Klix.ba
Muhamed Mujakić, stručni saradnik Instituta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muhamed Mujakić, stručni saradnik Instituta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Strukovno udruženje Pravni institut u BiH//Law Institute in BiH nakon jučerašnjeg brutalnog ataka na Klix.ba podržalo je naš portal i ohrabrilo nas da nastavimo raditi na transparentnom informisanju javnosti u našoj zemlji.

Kako su kazali, smatraju da nijedna vlast ne može biti iznad ustavom i zakonom garantovanih prava i sloboda pa tako ni sudska, odnosno pojedinci koji je obnašaju.

"Predlažemo vam da protiv nadležnih tužilaca i sudija u ovom montiranom postupku protiv jednog nezavisnog medijskog portala istaknete predstavku Visokom sudskom i tužilačkom vijeću da se njihovo postupanje u ovom konkretnom slučaju preispita", kažu iz Pravnog instituta BiH.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa MUP-om KS jučer su upali u redakciju portala Klix.ba kako bi izuzeli sve stvari za koje smatraju da će im pomoći u istrazi u aferi prisluškivanja premijerke tog bh. entiteta Željke Cvijanović.

Kako je od ranije poznato, Klix.ba je objavio snimak u kojem Cvijanović govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu.