Uputili otvoreno pismo
154

Pravni fakultet UNSA pisao Vladi KS: Zašto smo izostavljeni iz Komisije od 25 članova

A. B.
Nastavno-naučno vijeće Pravnog fakulteta UNSA pisalo je Vladi KS pitajući zbog čega je ova ustanova izostavljena iz Komisije koja je zadužena da u kratkom roku izradi prednacrte novog Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti.

Kako su naveli sa Pravnog fakulteta u otvorenom pismu, u potpunosti podržavaju odluku nove Vlade KS da u Komisiji od 25 članova budu proporcionalno zastupljeni predstavnici svih relevantnih i zainteresiranih strana kako bi se dobili zakoni koji ispravljaju nedostatke i propuste važećih propisa.

Međutim, dodali su da im nije jasno da u toj komisiji nema nijednog predstavnika Pravnog fakulteta kao najrelevantnije ustanove iz oblasti prava u BiH. Smatraju da je takva vrsta izostavljanja iz kreiranja prednacrta zakona zabrinjavajuća.

Otvoreno pismo Pravnog fakulteta u Sarajevu
Otvoreno pismo Pravnog fakulteta u Sarajevu

"Time se nastavlja praksa zapažena prilikom izrade važećeg Zakona o visokom obrazovanju KS, kada je Pravni fakultet bio izuzet iz procesa pripreme teksta prednacrta. Uprkos tome, Pravni fakultet je, svjestan svoje društvene uloge i odgovornosti, izuzetno aktivno učestvovao u javnoj raspravi. Tom prilikom je Pravni fakultet uputio preko 70 prijedloga amandmana, argumentirano ukazujući na nedostatke predloženih rješenja. Međutim, najveći broj navedenih amandmana nije prihvaćen. Upravo to ima za posljedicu trenutnu 'reformu reforme' i to samo tri godine nakon primjene spomenutog zakona.", naveli su.

Smatraju neupitnom kompetenciju članica i članova akademskog osoblja Pravnog fakulteta u Sarajevu da učestvuju u ovoj fazi zakonodavnog procesa, a posebno ako se uzmu u obzir kvalifikacije koje Ministarstvo smatra relevantnim ("međunarodno iskustvo, rad i školovanje na međunarodnim univerzitetima").

"O kompetencijama osoblja Pravnog fakulteta za obavljanje ovih poslova svjedoče akademske biografije mnogih nastavnika, iz kojih se vide kako njihove međunarodne kompetencije tako i bogato iskustvo u izradi zakona svih nivoa vlasti u BiH. Osim nomotehničkih i teorijskih pitanja, Pravni fakultet sigurno može dati doprinos i u pogledu sadržajnih rješenja za predmetne oblasti. To potvrđuju pojedinačni javni nastupi i angažmani članova akademskog osoblja Fakulteta, kao i njihovi naučni radovi o sistemu visokog obrazovanja. Osim toga, nomotehnika i normiranje temeljne su vještine koje se izučavaju jedino na pravnim fakultetima", dodali su.

Naglasili su da potpuna transparentnost i institucionalne saradnje s relevantnim naučnim ustanovama u domenu njihove ekspertize predstavljaju preduslov da reforma navedenih oblasti ispuni očekivanja akademske, privredne i šire društvene zajednice u BiH.

"U konačnici, ponovo se referiramo na već spomenuti Ekspoze premijera Vlade i na proklamirane ključne principe djelovanja nove Vlade. Pozivamo Vladu i resorno Ministarstvo da poštuju i dosljedno primjenjuju navedene principe u procesu kreiranja i predlaganja Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti Kantona Sarajevo", navodi se u pismu koje potpisuju akademsko osoblje Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu", poručili su.