BiH
0

Poznati sportisti iz RS kojima su odobrena državljanstva Srbije

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Državljanstva Srbije odobrena su za deset najboljih sportista Republike Srpske i samo treba utvrditi datum za svečano uručenje pasoša Srbije, rekao je Srni državni sekretar Ministarstva sporta i omladine Srbije Nenad Borovčanin.

"Državljanstva su odobrena za prvih deset i sada samo čekamo datum za dodjelu pasoša, da oni dođu u Beograd i da im premijer Srbije Ivica Dačić uruči te pasoše. To je pitanje dana“, rekao je Borovčanin.

On očekuje da bi u narednih 10 do 15 dana trebalo da bude svečano uručenje državljanstava i pasoša Srbije za prvu grupu sportista iz RS.

"Prvoj grupi bi svečano bili uručeni pasoši kako bi se skrenula pažnja na značaj dvojnih državljanstava za Srbe iz Republike Srpske, a nakon toga će se u budućnosti to nastaviti kao ustaljena procedura“, rekao je Borovčanin.

On podsjeća da su sportisti RS sa potvrdom Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske da je riječ o najboljim sportistima, podnijeli zahtjeve u Konzulatu Srbije u Banjoj Luci, odakle su proslijeđeni zahtjevi u MUP Srbije, gdje su im državljanstva odobrena.

Borovčanin dodaje da će sportistima iz RS, kojima će biti svečano uručeni pasoši Srbije, biti organizovan prijevoz, a planirano je i njihovo povezivanje sa sportskim savezima i institucijama Srbije.

Na ovaj način sportisti iz Republike Srpske dobit će mogućnost da postanu reprezentativci Srbije i da na sportskim takmičenjima nastupaju igraju za Srbiju.

Prema ranijim najavama, državljanstvo Srbije trebalo bi da dobiju Denis Marjanović (kick-boks), Darko Savić (kajak-kanu), Biljana Cvijanović (atletika), Velibor Manjić (rukomet), Darija Kitić (streljaštvo), Miljana Antonić (stoni tenis), Maja Stojković (taekwondo), Žana Novaković (skijanje), Aleksandra Samaryić (džudo) i Sandro Poletan (kick-boks, boks).

Srbija i Republika Srpska imaju potpisan Sporazum o specijalnim i paralelenim vezama, koji između ostalog obuhvata i mogućnost dvojnog državljanstva.