Nasljednik Tegeltije
1

Poznata tri kandidata za predsjednika VSTV-a, Sanela Gorušanović-Butigan odustala

I. Č.
Biljana Simeunović, Halil Lagumdžija i Srđan Forca (Foto: D. S./Klix.ba)
Biljana Simeunović, Halil Lagumdžija i Srđan Forca (Foto: D. S./Klix.ba)
Sanela Gorušanović-Butigan, koja je prije dva mjeseca izabrana za privremenu predstavnicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, izjasnila se da ne želi biti kandidatkinja za čelnu poziciju tog krovnog pravosudnog tijela.

Biljana Simeunović, Halil Lagumdžija i Srđan Forca predloženi su na današnjoj sjednici u Sarajevu kao kandidati za poziciju predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Amila Kunosić je predložila Halila Lagumdžiju, Jadranka Stanišić je predložila Srđana Forcu, a Slavo Lakić Biljanu Simeunović.

Izbor predsjednika se vrši tajnim glasanjem i svaki član može zaokružiti samo jednog kandidata. Izabranim se smatra onaj kandidat koji je dobio većinu glasova.

Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu, organizira se drugi krug glasanja u koji ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova.

Amila Kunosić je kao najstarija članica VSTV-a izabrana da predsjedava današnjom sjednicom budući da je Milan Tegeltija podnio ostavku prije dva mjeseca.

Sanela Gorušanović-Butigan je sredinom decembra, nakon što je predsjednik podnio ostavku, izabrana za privremenu predstavnicu VSTV-a do izbora novog vodstva.

Berina Alihodžić, članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, predložila je Sanelu Gorušanović-Butigan za predsjednicu, kazavši da je kod nje vidjela strašan entuzijazam.

"Bili smo članovi Podvijeća i pokazala se kao veoma principijelna", kazala je Alihodžić, dodavši da joj se njen rad svidio.

Međutim, Gorušanović-Butigan je istakla da je nakon jučerašnje sjednice odlučila da se ne želi kandidovati.

Sanela Gorušanović-Butigan (Foto: D. S./Klix.ba)
Sanela Gorušanović-Butigan (Foto: D. S./Klix.ba)

"Mislim da je moja odluka konačna, imam vremena da pomognem ovoj instituciji, ali ne kao predsjednica", istakla je Gorušanović-Butigan.

Na nedavnoj sjednici Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Sanela Gorušanović-Butigan ocijenila je da stanje u pravosuđu nije zadovoljavajuće.

Kao zabrinjavajući je navela nizak procenat procesuiranih krivičnih djela iz korupcije visokog i srednjeg nivoa, privrednog kriminala i ratnih zločina. Smatra da postupci pred sudovima traju predugo.

Gorušanović-Butigan je napomenula da je napravljen reformski program VSTV-a za period od 2021. do 2023. godine, a njime su kao prioriteti utvrđeni kvalitetniji i efikasniji rad u borbi protiv korupcije, jačanje međuinstitucionalne saradnje i saradnje s vanjskim faktorima, te integritet pravosuđa i nosilaca funkcija u pravosuđu.

Govoreći o izmjenama Zakona o VSTV-u poručila je da očekuje njegovu hitnu izmjenu koja bi se prije svega trebala odnositi, kako je navela, na odgovornost i mogućnost razrješenja funkcija članova Vijeća, kao i na sukob interesa članova ove institucije.

Smatra da ne treba razdvajati sudsko i tužilačko vijeće, već da u okviru jedinstvene institucije treba formirati podvijeće sudija i podvijeće tužilaca.

Komentrišući usvajanje kriterija za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija naglasila je da je riječ o značajnom koraku koji omogućava da rad sudija i tužilaca bude kvalitetnije ocjenjivan.