Šefovi misija EU
0

Poziv Parlamentu BiH da donese odluke za provođenje popisa

SRNA
Šefovi misija ambasada zemalja EU u BiH pozvali su danas Parlamentarnu skupštinu BiH da hitno donese neophodne odluke za provođenje popisa stanovništva i domaćinstava u 2011. godini, koji je od ključne važnosti za perspektivu BiH na putu ka EU.

"Bez popisa stanovništva, vlasti BiH neće biti u mogućnosti da pruže aktuelne statističke podatke za ispunjavanje tehničkih koraka potrebnih za proces integracije u EU. To bi moglo spriječiti BiH u ostvarivanju koristi od finansijske i tehničke pomoći EU, kao i stvoriti ozbiljan rizik da ona zaostane za ostatkom regiona u svom procesu integracija u EU", navodi se u izjavi šefova misija EU u BiH.

Šefovi misija ističu da će provođenje popisa stanovništva i domaćinstva u 2011. godini dovesti BiH u sklad sa njenim susjedima na zapadnom Balkanu  i drugim evropskim državama.

"Šefovi misija ambasada EU u BiH ocjenili su da je popis stanovništva i domaćinstava neophodan instrument za razvoj BiH, a posebno za uspostavljanje pouzdane, zasnovane na dokazima socijalne i ekonomske politike", saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR).