BiH
305

Pozdravljamo se s ljetom: Očekuje nas kišni septembar

Piše: E.S.H.
Frontalni poremećaj uslovit će promjenu vremena i pogoršnje vremenskih prilika na području cijele Bosne i Hercegovine. Hladni front koji dolazi sa sjeverozapada uzrokovat će obilnije padavine praćene grmljavinom u period od 31. augusta do 05. septembra.

Danas, a i za dane vikenda će biti sunčano vrijeme. U nedjelju, u poslijepodnevnim satima ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne su mogući pljuskovi i grmljavina. Jutarnje temperature će biti od 10 do 15, na jugu do 20, a dnevne od 24 do 31°C.

Prvi dan septembra, u ponedjeljak se očekuje oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Padavine mogu biti i obilnije, praćene jakim udarima vjetra. Jutarnje temperature će biti od 12 do 16, na jugu do 20, a dnevne od 13 do 20, na jugu, istoku i sjeverozapadu zemlje do 27°C.

I u utorak i srijedu će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Više padavina se očekuje u južnim i istočnim područjima. U period od 4.do 7. septembra će biti nestabilno vrijeme sa kišom, a veće količine padavina se očekuju od 5. septembra.

Jutarnje temperature u Bosni kretat će se oko 10, a u Hercegovini oko 15°C, a očekivane maksimalne dnevne temperature u Bosni oko 20°C, a u Hercegovini 27°C.

U periodu od 7.do 12. septembra se očekuje nešto stabilniji period bez padavina, sa izuzetkom zapadne Bosne gdje se očekuju padavine. Krajem mjeseca septembra se očekuju veće količine padavina, dok će temperature biti uobičajene za septembar i kretat će se u Bosni od 5 do 20°C, a u Hercegovini od 12 do 23°C.