Ima i ugroženih kuća
9

Požari u više od 15 općina RS-a, u Trebinje stiže i Dodik

FENA
Vatra u Trebinju
Vatra u Trebinju
U Republici Srpskoj je više od 15 općina zahvaćeno požarima, ima ugroženih kuća i potrebna je pomoć helikoptera u gašenju vatre.

Požar u rejonu Berega, na brdu Paklenik kod Sokoca, koji je zahvatio bjelogoričnu šumu, ponovo se aktivirao, a u kanjonu Bereško vrelo ima odbačenih neeksplodiranih ubojitih sredstava pa se povremeno čuju detonacije.

U gašenju je angažirano 11 vatrogasaca sa jednim vozilom, cisterna i vozilo "niva", oko 60 radnika Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac i nekoliko mještana. Za sada nisu ugrožena okolna sela. Stanje na požarištu je mnogo bolje nego jučer, saopćeno je iz Uprave Civilne zaštite.

Na području Kneževa stanje je kritično u dolini rijeke Ugar, gdje pripadnici Civilne zaštite sa dvije cisterne, kao i radnici šumskog gazdinstva, pokušavaju vatru odbiti od zaseoka Eraci. Civilna zaštita RS-a je kao prioritet u slučaju angažiranja snaga iz vazduha stavila rejon Trebinjska brda, gdje je i danas aktivan požar većih razmjera na nepristupačnom terenu.

Aktivan je i novi požar na Trebinjskim brdima, u rejonu mjesta Trnovac, gdje gori nisko rastinje i bjelogorična šuma, ali je trenutno pod kontrolom. I predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas će u Trebinju razgovarati s vršiocem dužnosti gradonačelnika Dobroslavom Ćukom i direktorom Republičke uprave civilne zaštite Milimirom Doderom.

U rejonu sela Diklić, prema Popovom Polju, požar je pod kontrolom. Požar u rejonu Nudo - Bradina, koji većim dijelom gori na području Crne Gore, manjim dijelom je aktivan na području Trebinja. Stanje na požarištu se prati. Požar u rejonu sela Vranjska - Oblo brdo - Todorići, Donji Davidovići - Kačanj - Fatnica – Zasada – Dola, te požar u planini Sitnici, na području Bileće, je aktivan, ali naselja nisu ugrožena.

Požar u rejonu Bjelasnice, u općini Gacko, je na nepristupačnom terenu, a stanje na požarištu se prati. U općini Ljubinje aktivni su požari u rejonu sela Plana dola – Žabica - Gornja Ivica, Pustipusi – Obzir - Vojska njiva i u rejonu Vlahovića. Požar u rejonu Vranjska - Kubaš, u Berkovićima, odbijen je od kuća i trenutno se širi prema teritoriji općine Ljubinje.

Požar iz pravca Rujišta, koji se proširio na teritoriju općine Istočni Mostar, je lokalizovan, a na gašenju je angažirano 12 šumara i jedno vatrogasno vozilo. Jučer se ponovo aktivirao požar u selu Dulići, iznad Šipraga, u općini Kotor Varoš. Požarom je zahvaćeno nisko rastinje i dio visoke šume. U gašenju požara angažovani su vatrogasci s dva vozila, radnici šumskog gazdinstva i pripadnici civilne zaštite. Požar je sinoć stavljen pod kontrolu, a stanje na požarištu se prati. Akcija gašenja nastavljena je jutros.

U općini Doboj, na lokalitetu Paklenica, te području od naselja Lipa do Dobre vode, prema općini Modriča, akcija gašenja je u toku. Požarima je zahvaćena veća površina šume. I dalje je aktivan požar na lokalitetu sela Korijen kod Šekovića, a na gašenju su angažovani radnici šumskog gazdinstva i stanovništvo. Gori bjelogorična šuma i nisko rastinje na oko 70 hektara površine. Požar se širi prema teritoriji općine Zvornik.

Nakon jučerašnjeg djelovanja helikoptera EUFOR-a požar u rejonu Slapašnica na području Bratunca je ugašen. Na lokalitetu Zapolje gori bjelogorična šuma, a u gašenju su angažovani pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Bratunac i stanovništvo sa naprtnjačama. Ugroženo je selo Pirići, odnosno osam kuća koje nisu nastanjene.

U Srebrenici, na području Zalazja, požar je aktivan već treći dan. U toku noći je odbijen od kuća. U gašenju su angažirani vatrogasaci sa tri vatrogasna vozila, a zbog nepristupačnog terena gašenje je otežano. Požar koji se iz pravca Federacije BiH proširio na lokalitet Završje, općina Lopare, gdje je 40 kuća djelimično naseljeno, i dalje je aktivan.

Požar je udaljen od kuća oko kilometar i po, a gašenje otežavaju minska polja. Angažovani su vatrogasci i mještani Završja sa jednim vatrogasnim vozilom, a do sada je izgorjelo oko 10 hektara bjelogorične i crnogorične šume i niskog rastinja. Požar na lokalitetu Potraš, koji se, također, proširio iz pravca Federacije i u kojem je izgorjelo oko 15 hektara crnogorične i bjelogorične šume, je ugašen. Stanje na požarištu se prati, jer je dio požara u Federaciji BiH i dalje aktivan.

Stanje na požarištu u rejonu Gostun, općina Novo Goražde, je nepromjenjeno. Na liticama se mjestimično vidi dim i vatra, a požar se ne gasi zbog nepristupačnosti terena. U selima Orahovci i Pretiše, u općini Sokolac, požar je pod kontrolom. Požar koji je prethodnih dana bio aktivan na području Srbije nije se proširio na područje općine Višegrad, a stanje se prati.

Jučer oko 12.10 sati izbio požar u selu Mali Tmur, na području Rudog. U gašenju su angažirana tri vatrogasca i radnici šumskog gazdinstva, a vatra je stavljena pod kontrolu, saopćeno je iz Civilne zaštite RS-a.