Hercegovina
122

Požar kod Boračkog jezera skoro u potpunosti pod kontrolom, pogledajte snimke iz zraka

B. R.
Požar kod Boračkog jezera (Foto: D. S./Klix.ba)
Požar kod Boračkog jezera (Foto: D. S./Klix.ba)
Vatrogasci i svi ostali koji učestvuju u gašenju požara kod Boračkog jezera uspijevaju da stave veliki požar pod kontrolu. No, na pojedinim mjestima situacija je još kritična. Ekipa Klix.ba je posjetila ovaj lokalitet i zabilježila trenutnu situaciju.

U društvu Šumarstvo Prenj-Konjic, čiji uposlenici učestvuju u gašenju požara, su ukazali da su trenutno problem minirana područja zahvaćena vatrom.

Požar se teško gasi i na područjima kojima se teško može pristupiti helikopterima koji se koriste za gašenje vatre. Dalekovodi otežavaju pristup letjelicama. Međutim, situacija oko Boračkog jezera se poboljšala.

U priloženom videozapisu, snimljenim dronom, možete vidjeti kakva je trenutna situacija oko Boračkog jezera koje je popularna turistička destinacija.

Kritično je požarište u Parku prirode Blidinje na Čvrsnici. Požar prijeti da uzrokuje ekološku katastrofu te se ulažu veliki napori u gašenju požara. Neki su u bojazni da je požar već izmakao kontroli. Za gašenje u ovom dijelu Konjica koristi se kanader iz Hrvatske.

Požari na navedenom području Hercegovine aktivni su od posljednjeg vikenda.

Federacija Bosne i Hercegovine još nije nabavila letjelice za gašenje velikih požara na nepristupačnim mjestima. Entitetska vlast je obećavala da će letjelice biti nabavljene.

Tako da gašenje požara često ovisi o Oružanim snagama (OS), ali njihov angažman mora odobriti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Nedavno se dešavalo da jedan od članova Predsjedništva, Milorad Dodik (SNSD) onemogućava taj angažman.

Vatrenom stihijom je obuhvaćen veliki dio Evrope - Portugal, Španija, Francuska i Grčka. Sve se to dešava u trenutku kada je Evropa pogođena toplotnim valom.