BiH
227

Povratnici u Janju spašavaju stoku, usjevi uništeni, voda prodire u kuće

Piše: D. Brkić
(Foto: Klix.ba)
Povratničko stanovništvo u Janju kod Bijeljine svakog proljeća ima ogromnih problema sa poplavama. Međutim, ni najstariji stanovnici ovog mjesta na obalama rijeke Drine i Janje ne sjećaju se tako velikih vodnih valova i poplava kao što je slučaj danas.

"Jedan dio stoke morao sam izmjestiti na sprat kuće, a drugi u slobodne prostorije kod komšije. Vodena bujica je u svim ulicama, a ne smijem ni pomisliti šta su poplave uradile našim njivama, pogotovo onim u priobalnom području", kaže Esad G., mještanin Janje.

Tokom noći evakuisano je nekoliko porodica iz poplavljenih kuća, a posljednje informacije govore kako je najmanje 200 objekata pod vodom.

"Vode još uvijek imamo, ali su nam isključili električnu energiju još jutros. Svi gledamo u nebo i nadamo se da će kiša stati. Ako ne stane, neka nam je Bog na pomoći, jer svi znamo kakva je rijeka Drina i odakle donosi vodu", kažu nam zabrinuti mještani Janje.

Centar Janje, dvorišta Atik i Džedid džamije, stadion FK Podrinja, desetine poslovnih objekata su pod vodom. Kroz Janju je nemoguće proći magistralnim putem Bijeljina – Zvornik, a situacija na terenu se dramatizuje iz minuta u minut.

"Izlila je Drina, ali i Janja koja protiče kroz naselje te potok Brezovica koji se slijeva sa padina brda Obrijež. Ovo je peta ili šesta godina zaredom kako nam poplave zadaju glavobolje. I ovako teško živimo, bez posla, oslonjeni samo na poljoprivredu. Ko zna šta će biti sa nama, jer ono što sam čuo nije dobro. Poplava je uništila naše usjeve na većini obradivih površina", kaže nam Safet P., mještanin Janje.

Mještani Janje očekuju da će vrlo brzo dobiti pomoć i da će biti preduzete adekvatne mjere zaštite.