Reakcija
31

Povodom prijave neregularnosti prijema 200 policajaca u Sarajevu oglasio se bivši član Komisije

D. Be.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Član Komisije za prijem 200 policijskih službenika u Upravu policije KS, uime Komisije za sigurnost Skupštine KS, Muamer Kosovac reagovao je povodom prijave koju su podnijeli anonimni uposlenici MUP-a KS, a koja je objavljena na našem portalu.
Kosovac poručuje da demantuje sve navode iz prijave koji su prema njegovom mišljenju tendenciozni i zlonamjerni i neistiniti.

"Ne ulazeći u Odluku Komisije za sigurnost skupštine KS da imenuje sa liste eksperata, eksternog člana komisije za izbor i prijem policijskih službenika koja je zasnovana na podzakonskim propisima, a u cilju transparentnosti cijelog postupka, insinuacije i neistine navedene u tekstu koje se odnose na 'sukob interesa ili poveznicu sa neistinama prenesenih iz nepotpisane - anonimne prijave, pitanja zastupnika i ...' demantujem i u cilju informisanja javnosti iznosim slijedeće:

Muamer Kosovac je osoba sa preko 28 radnog iskustva i preko 13 godina rukovodećeg iskustva u različitim sektorima, dugogodišnji uposlenik MUP-a KS, rukovodilac anti-korupcionog tima MUP-a KS i Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Protiv Kosovac Muamera nikada nije pokrenut disciplinski niti bilo koji postupak već naprotiv, za sve poslove koje je obavljao samo je nagrađivan najvišim ocjenama i pohvaljivan za svoj rad. Nakon prikazivanja pogrešnog finansijskog izvještaja koji je detektovao Ured za reviziju institucija FBIH, u skladu sa Zakonom (što je i potvrđeno inspekcijskim nalazima nakon 'anonimnih prijava') 2016. godine Muamer Kosovac zasniva radni odnos u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS na poziciji glavnog internog revizora.

Ured za reviziju koji je u toku 2020. godine obavio reviziju Zavoda i tom prilikom nije utvrdio niti jednu zamjerku na rad već je kao pozitivan primjer istakao značaj i ulogu Interne revizije kojom rukovodim, obzirom da je kontinuirano ukazivano na nepravilnosti i nezakonitosti i unapređenju sistema internih kontrola. Od osnivanja Tima za borbu protiv korupcije KS, čiji su rad prepoznali svi domaći i međunarodni faktori Muamer Kosovac bio je učesnik svih anti-koruptivnih mjera i aktivnosti na pripremi formiranja Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Muamer Kosovac magistar ekonomskih nauka, glavni interni revizor ZZO KS je u toku 2020. godine kao stipendista Ambasade SAD-a u Sarajevu uspješno završio edukaciju za 'Compliance officer', ekspert OSCE-a, trener je za borbu protiv korupcije, te kao osoba sa referencama imenovan u komisiju koja je predmet teksta.

Muamer Kosovac trenutno nije član Komisije za izbor policijskih službenika (što također nije provjereno, a navedeno) obzirom da je ocijenio da posao nakon prijedloga i implementacije testiranja putem softvera (gdje komisija dobije odabrana pitanja na minutu prije kandidata i u kojem procesu nije moguće dostavljati pitanja za protuuslugu, i zapošljavati podobne kandidate jer je postupak transparentan i važe ista pravila za sve kandidate) posao u komisiji mogu obavljati drugi članovi i na ličnu inicijativu odstupio iz komisije", naveo je.

Dalje navodi da je ovo prvi put u Kantonu Sarajevo, kod prijema velikog broja kandidata, primjenjen ovako transparentan način testiranja, pokriven softverom, kamerama i tonskim zapisima što očito smeta osobama koje nisu navikli na transparentan način prijema.

"Očito pojedincima Muamer Kosovac smeta u realizaciji (nezakonitih) planova pa putem medija i anonimnih prijava pokušavaju neistinama diskreditirati ličnost i djela koja jedino pokazuju istinu. Postavlja se pitanje zbog čega pojedini novinari bez poštivanja profesionalne etike u novinarstvu, bez da provjere i čuju najmanje dvije strane, prepisivanjem neistina prenose laži? Kao što je Muamer Kosovac kod pojedinaca bio smetnja u realizaciji nezakonitosti u Zavodu tako predstavlja smetnju i u postupcima u kojima daje aktivan doprinos u poštivanju Zakona i transparentnosti", navodi se.

Dalje kaže da je doprinos segementu ocjene kandidata u kojem je tretman prema svima identičan i u kojem nema privilegovanih, u pogledu stvaranja uslova kako "podobni" kandidati ne bi mogli dobiti pitanja za test prije ispita koji je eliminacijski, očito je problem.

Na kraju ističe da je raditi različito i suprotno od sistema u kojem je korupcija prefiks bilo koje radnje, podliježe i napadima čega je i sam potpuno svjestan.

"Naglašavam da ću i u narednom periodu, uprkos pokušajima plasiranja neistina i smetnjama sa bilo kojih strana na pozicijama i radnim obavezama koje su mi povjerene i budu povjerene, biti na strani zakonitog postupanja kako bi mladi naraštaji imali gdje živjeti i vjerovati u bolje sutra."