Vijeće ministara BiH
0

Povećanje osiguranog depozita sa 7.500 na 20.000 KM

FENA
Vijeće ministara BiH danas je u Sarajevu, na 63. sjednici, utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH kojim se povećava iznos osiguranog depozita u bankama za građane, a koje je pokriveno osiguranjem putem Fonda za osiguranje, sa 7.500 KM na 20.000 KM.

Predlagač, Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

"Donošenjem izmjena i dopuna Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH željeli smo ojačati povjerenje građana u bankarski sistem u BiH", kazao je na konferenciji za novinare predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Vijeće ministara BiH formiralo je na sjednici tim ministara koji će obaviti razgovore s predstavnicima državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH radi izrade podzakonskih akata, na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Tim ministara, u čijem sastavu su ministar sigurnosti Tarik Sadović, ministar pravde Bariša Čolak i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić, podnijet će izvještaj Vijeću ministara o obavljenim razgovorima u roku od 15 dana.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Izvještaj Ministarstva vanjskih poslova BiH o radu Komisije za kupovinu objekta za potrebe Ambasade i misije BiH u Briselu.

Zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da pripremi i Vijeću ministara dostavi na razmatranje prijedlog odluke o izboru i kupovini objekta uz poštivanje zakona kojima je regulirana ova oblast.

U toku dana održana je i 62. sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je utvrđen Prijedlog sporazuma o privrednoj suradnji između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Slovenije. Sporazumom se intenzivira suradnja u 14 oblasti privrede.

Utvrđen je i Prijedlog osnova za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između EU i BiH o pridruživanju BiH Sedmom okvirnom programu EU za istraživanja, tehnološki razvoj i demonstriranje tehnologija s aneksima I, II i III.

"Prihvatanjem ovog memoranduma BiH aktivno će se uključiti u provođenje politike EU i ući u evropski istraživački prostor uz otvaranje mogućnosti da se iz EU fondova dobiju sredstva za finansiranje naučnoistraživačkog rada", kazao je Špirić.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o vizama kojom se od obaveze pribavljanja viza za ulazak i boravak u BiH do 90 dana izuzimaju državljani 66 država. Državljanima zemalja EU i još 11 država među kojima su Hrvatska, Srbija i Crna Gora dozvoljava se ulazak u BiH s ličnom kartom.

Od obaveze pribavljanja viza za ulazak i boravak u BiH do 90 dana oslobađaju se nosioci diplomatskih i službenih pasoša još 14 država.

Ova odluka, kazao je Špirić, usklađuje viznu politiku s EU i daje svojevrstan doprinos liberalizaciji viznog režima.

Usvojena je i Informacija Ministarstva sigurnosti BiH o provedenim aktivnostima za izgradnju Regionalnog trening centra za obuku struktura zaštite i spašavanja i vatrogasaca u BiH. Vijeće ministara BiH dalo je podršku aktivnostima na izgradnji Centra i zadužilo Ministarstvo sigurnosti BiH da, u suradnji s vladama FBiH i RS-a, riješi sva pitanja vezana za izgradnju i o tome obavijesti Vijeće ministara BiH.