Ombdusmeni BiH
0

Povećan broj žalbi građana na mobbing

FENA
Povodom 21. marta - Međunarodnog dana eliminacije svih oblika rasne diskriminacije Institucija ombudsmena BiH upozorila je da je diskriminacija i dalje prisutna u Bosni i Hercegovini što zahtijeva ozbiljan angažman svih nadležnih institucija.

Zakon o zabrani diskriminacije je novina u cijeloj regiji, navedeno je u saopćenju Institucije ombdusmena BiH, što predstavlja obavezu svim relevantnim institucijama, uključujući i ovu instituciju, da dodatno rade na promociji zakona kako bi građane upoznali sa mehanizmima zaštite koje ovaj zakon garantira.

Institucija ombdusmena zabilježila je porast broja žalbi građana koje se odnose na mobbing u odnosu na prethodnu godinu i u odnosu na druge oblike diskriminacije.

Zapaženo je i da pored toga ima dosta građana koji su izloženi mobbingu, a koji se ne obraćaju nadležnim institucijama, niti traže sudsku zaštitu i to prvenstveno zbog straha da bi u tom slučaju mogli ostati bez posla.

Naročito osjetljiva kategorija u BiH su povratnici stoga Institucija ombudsmena BiH osuđuje sve aktivnosti pojedinaca, institucija i medija koji prodobljuju podjele u BiH i obeshrabruju povratak.

Međunarodni dan eliminacije svih oblika rasne diskriminacije je pogodna prilika da Ombudsmeni BiH podsjete da se Zakon o zabrani diskriminacije primjenjuje na sve organe kako u javnom, tako i u privatnom sektoru i u svim oblastima života, rečeno je u saopćenju.

Na kraju je napomenuto da je suzbijanje diskriminacije preduvjet za izgradnju demokratskog društva i za put BiH ka članstvu u EU.