BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Miroslava Raguža

Sarajevo-x.com
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Miroslava Raguža, nekadašnjeg komandanta Sigurnosno-informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Stolac, zbog zločina nad civilima 1993. godine, izvijestio je Birn Justice Report.

Prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH, Raguž je od augusta do kraja oktobra 1993. godine učestvovao u ispitivanju i fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila Bošnjaka u “Koštanoj bolnici” u Stocu. Na teret mu je stavljeno i nezakonito zatvaranje civila.

Sud BiH je početkom septembra 2011. potvrdio optužnicu protiv Veselka Raguža, nekadašnjeg komandanta Četvrte bojne “Knez Domagoj” HVO-a, i Ive Raguža, pripadnika iste brigade, kojom se terete za zločine u Stocu i Čapljini počinjene u julu i augustu 1993. godine.

Prema optužnici, Veselko Raguž je “naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao” u nezakonitom hapšenju i zatvaranju civila, te preseljenju bošnjačkih žena i djece, kao i u fizičkom zlostavljanju i mučenju zatvorenih civila u tim gradovima.

Na teret mu je stavljeno da takve radnje, iako je znao za njih, nije spriječio niti kaznio pripadnike brigade kojom je komandovao, niti druge vojnike HVO-a nad kojima je imao stvarnu kontrolu. Ivo Raguž je optužen da je učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila.