BiH
115

Potresna priča Adela Šabanovića: Preživio dva genocida i ubistva 22 člana porodice

Piše: M. N.
Adel Šabanović Adil imao je samo osam godina kad su srpske paravojne formacije upale u Vlasenici i počele proganjati, zarobljavati i ubijati nesrpsko stanovništvo. S porodicom je izbjegao u Srebrenicu. Ista sudbina dočekala ga je 1995. godine.

Dva puta je preživio ubistva. Odvojili su ga od njegove porodice i mnoge od njih nikada više nije vidio. Godinama traga za kostima najmilijih i svakog 11. jula prisustvuje dženazama u Srebrenici gdje ukopa nekoga. Izgubio je 22 člana uže i šire porodice.

"Preživljavanje svega toga u Potočarima kada sam gledao klanje i silovanje, je bilo žalosno. Čovjek je bespomoćan bez mogućnosti da išta uradiš, spriječiš, da kažeš nemojte to raditi. Tri dana sam bio zarobljen. Morao sam donositi četnicima vodu da peru ruke i noževe kada su zaklali osam ljudi. I danas mi je u sjećanju ta usirena krv na ploči, na ceradi narančastoj i travi", prisjetio se Adel u dokumentarnom filmu Rijada Gvozdena pod simboličnim nazivom "Adil".

Gvozden, poznati mladi bh. glumac i režiser, napravio je dokumentarac o potresnoj životnoj priči 31-godišnjeg bh. građanina koji je preživio golgotu, a danas živi na rubu egzistencije. Prima samo 100 KM pomoći kao civilna žrtva rata.

"Adil danas živi sam i ima dana kada je željan hljeba. U filmu govori o genocidu 20 godina nakon što se dogodio. Zamolio bih sve one koji mogu na neki način da mu olakšaju i učine život iole dostojnim čovjeka", rekao je Gvozden za Klix.ba.

Adel je bio i svjedok silovanja bošnjačkih žena i djevojaka. U filmu govori kako mu i danas glavom odzvanjaju krici "upomoć" i boli ga što nije mogao učiniti ništa.

"Drugi put kada su me uhvatili čuo sam krikove pozivanja upomoć i 'O,majko pomozi'. On joj je psovao majku, Boga, tukao je nogama. Nije bilo pomoći. Nismo se smjeli maknuti. I danas se pitam da li su te djevojke žive i šta se dogodilo s njima", rekao je Adel koji se danas zahvaljuje Bogu što je ostao pri pameti i što mu je dao razuma da ostane jak.

Zahvaljujući dobrim ljudima, Udruženju Majke enklava Srebrenica i Žepa, te Humanoj TV predvođena Zvonkom Marićem, Adel danas ima kuću u Sarajevu. Preživljava zahvaljujući komšijama. Nema velikih očekivanja, samo se nada da će doći dan kada će uspjeti pronaći sve kosti svojih najmilijih i ukopati ih kako bi pronašli vječni smiraj.

Ukoliko želite pomoći Adelu to možete učiniti uplatom na račun Raiffeisen banke: Adel Šabanović Miševići BB Hadžići 1613000058368641 SWIFT CODE RZBABA2S IBAN CODE BA391612000010249416

ili ga pozvati na broj telefona +387 62 157 976.