30 godina od zločina
59

Potresna ispovijest svjedoka iz Ahmića: Osam dana sam lio krv i gledao ljude i djecu kako jauču

V. K.
Foto: Elma Šut/BHRT
Foto: Elma Šut/BHRT
Brojne delegacije i zvaničnici iz BiH, ali i svijeta, posjetili su danas Ahmiće gdje se obilježava 30. godišnjica od zločina nad Bošnjacima ovog dijela BiH.
Obilježavanje 30 godina od stravičnog zločina započelo je u 9 sati na šehidskom mezarju u Vitezu nakon čega je kolona krenula prema Ahmićima.

Između ostalog, u Ahmiće su stigli član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, potpredsjednik FBiH Refik Lendo, reis Kavazović, ali i bivši komandant britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga UN-a u BiH Bob Stewart te predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciela Gatti.

Jedan od preživjelih svjedoka zločina u Ahmićima Adnan Zec sa okupljenima je danas podijelio potresnu ispovijest te se prisjetio 16. aprila 1993. godine kada se zločin i desio. Tada je Zec imao 13 godina.

"Tu je moja porodica pobijena. Nedužne bošnjačke porodice su ubijene i spaljivanje s namjerom da budu istrebljene zauvijek. Dotrčao sam do vojnika. Nisam bio svjestan šta se dešava, a oni su me pitali: 'Gdje ideš?'. Rekao sam im da bježim jer se puca, a oni su mi rekli da moram nazad. Čim sam okrenuo leđa, ispucali su mi dva rafala u leđa. Od tih rafala, pogodila su me dva metka. Gledao sam u padu kako roditelji trče prema meni, otac je molio da njega ubiju, a ostave majku i sestre. Oni to nisu slušali, nego su tri puta rekli: ubij ih!'", rekao je Zec.

Adnan Zec (Foto: Preporod)
Adnan Zec (Foto: Preporod)

Nakon toga, kako ističe, krio se ranjen osam dana.

"Osam dana sam lio krv i gledao ljude i djecu kako jauču. Nisam im mogao pomoći. Kada sam se probudio bilo mi je teško što sam jedini preživjeli. Ovo je samo dio užasa koji je zadesio nas stanovnike", poručio je.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u svom obraćanju je naglasio kako se mora izgraditi kultura sjećanja kako bi se spriječilo zlo.

"Sjećanjem čuvamo dostojanstvo i onih kojih više nema. Naša je trajna obaveza da govorimo istinu. Želimo graditi zajednički život sa svim dobronamjernim građanima", rekao je Bećirović.

Foto: Elma Šut/BHRT
Foto: Elma Šut/BHRT

Britanski komandant Bob Stewart prisjetio se trenutka kada je ušao u Ahmiće.

"Nisam bio svjestan šta se dešava. Imao sam 800 vojnika koji su bili raspoređeni od Tomislavgrada do Tuzle. Ono što se ovdje desilo 16. aprila je bila strahota", rekao je Bob Stewart.

Također, naglasio je kako svi žele da Bosna i Hercegovina bude slobodna država.

"Uvijek smo željeli da BiH bude država gdje su svi slobodni i sretni. Moramo srediti politike ove zemlje da mladi ljudi prestanu da odlaze te da se osjećaju sretno i imaju osjećaj da postoji budućnost", zaključio je Stewart.