Špirić - Vujanović
0

Potrebno je ubrzati dogovore između država

SRNA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić istakao je potrebu intenziviranja saradnje između BiH i Crne Gore u oblasti infrastrukturnih projekata i izrazio zainteresovanost BiH za realizaciju projekata modernizacije putne komunikacije Sarajevo - Podgorica, izgradnje pruge Čapljina - Nikšić, kao i korištenje luke Bar.

U saopštenju iz Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH navodi se da je Špirić, prilikom današnje posjete predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, ocijenio da ona predstavlja novi podstrek daljem razvoju dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa dvije zemlje, kao i novim oblicima saradnje na putu evroatlantskih integracija.

Špirić i Vujanović su ocijenili da dobri politički odnosi između dvije države predstavljaju osnovu za uspješnu i sveobuhvatnu bilateralnu saradnju u različitim oblastima.

U saopštenju se navodi da je prilikom današnjeg susreta u Sarajevu razgovarano i o mogućnostima intenziviranja regionalne saradnje kao značajnog faktora za ostvarivanja željenog članstva u EU i  mogućnostima sistemske saradnje u oblasti turizma između dvije države izradom zajedničke turističke ponude.

Špirić i Vujanović istakli su potrebu ubrzanja procedure usaglašavanja i potpisivanja međudržavnih ugovora, kao i okončanja procedure ratifikacije već zaključenih bilateralnih ugovora.  

Predsjedavajući Savjeta ministara čestitao je Crnoj Gori na iskoraku koji je učinila u procesu približavanja EU, naglasivši da BiH pozdravlja svaki napredak koji susjedne zemlje ostvaruju na tom putu, a koji osim individualne ima i regionalnu važnost. 

Na sastanku je razgovarano i o saradnji na multilateralnom planu, dodaje se u saopštenju i Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.