Sastanak Radojičić-Šuvalov
0

Potrebno je provesti dogovor iz Pruda

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić i ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov izrazili su danas nadu da će se dogovor trojice lidera postignut nedavno u Prudu provesti i da neće biti usporavanja u ispunjavanju postavljenih reformi pred BiH.

Radojičić je, nakon susreta u Banjoj Luci sa Šuvalovim, izrazio nadu da će SDA i njen lider Sulejman Tihić ostati pri principima dogovorenim u Prudu, jer bi "bilo kakvo odstupanje otvorilo sva pitanja u vezi s postignutim dogovorom i pomoglo onima koji žele produbljavanje krize u BiH".

”Nadamo se da će jedan od potpisnika sporazuma, odnosno SDA i Tihić, ostati pri principima dogovorenim u Prudu, iako je nesumnjivo pod pritiskom tvrde linije unutar stranke za promjenu pojedinih stavova, jer ono što je dogovoreno predstavlja izvanredno dobru osnovu za rješenje niza pitanja u BiH", kazao je Radojičić na pres-konferenciji.

Ruski ambasador Šuvalov rekao je da dogovor političara iz Pruda predstavlja dobru osnovu i izrazio nadu da proces primjene dogovora neće biti usporen.

"Veoma je bitno da se strane pridržavaju dogovora kako bi duh kompromisa postignut u tim dogovorima bio sačuvan", rekao je Šuvalov ističući da među takve dogovore spada i dogovor o Brčko Distriktu koji je postignut u Prudu.

Radojičić i Šuvalov danas su razgovarali i o reforma koje su postavljene pred BiH, te državnoj imovini i Brčko Distiktu kako bi se, naveo je Radojičić, Brčko uključilo u domaće zakonodavstvo na osnovama konačne arbitražne odluke, a državna imovina definisala u onim okvirima kakav je dat dogovorom iz Pruda na teritorijalnom i funkcionalnom principu.

Konstatovano je da postoji obostrana zainteresovanost za dalji razvoj bilateralnih odnosa RS-a, BiH i Rusije, kao i mogućnost za dalju ekonomsku i kulturnu saradnju.