BiH
0

Potpredsjednik SNSD-a: Da nema Izetbegovića i Komšića, trebalo bi ih izmisliti

FENA
Radovan Višković (Foto: SRNA)
Radovan Višković (Foto: SRNA)
Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Višković izjavio je danas da u Bosni i Hercegovini ne dolaze u obzir nikakve nasilne intervencije, te da bh. entitet Republika Srpska ima jasne namjere u tom pravcu.

Višković je na konferenciji za novinare u Zvorniku kazao da se RS kreće u okvirima Dejtonskog sporazuma, ali da bi sigurno iskoristila eventualnu priliku da dođe do samostalnosti.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komišića da bi u BiH ponovo izbili sukobi ako bi se RS pokušala otcijepiti, ovaj visoki funkcioner SNSD-a da je nakon ovakve izjave tačna teza da je BiH zemlja apsurda.

"Čovjek koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH i koji bi trebalo da predstavlja sve građane BiH drzne se do te mjere da čak priziva neka dešavanja koja smo mi ovdje preživjeli prije dvadesetak godina. Nikakva oružja, nikakve nasilne intervencije u BiH ne dolaze u obzir", istakao je Višković.

On je poručio kako predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik “ima ustavna ovlašćenja i osnov da brani integritet i suverenitet RS-a”, te da ne vidi razlog zašto to smeta ljudima iz Federacije BiH, koji takva Dodikova nastojanja tumače kao pozive na secesiju.

Višković je kritikovao i Komšićevu odluku da se režiseru Emiru Kusturici onemogući raspolaganje opremom i naoružanjem Oružanih snaga BiH za snimanje njegovog filma “Na mliječnom putu”.

"Komšić donosi odluku da zabrani režiseru Emiru Kusturici da koristi vojna sredstva za snimanje svog filma, a ista ta sredstva su korištena kod nekih drugih za iste potrebe", naveo je on.

Komentarišući posljednje izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Višković je kazao da je on samo nastavio politiku svog oca, te da i Komšić i Izetbegović “svakodnevno podsjećaju u kakvoj zemlji živimo”.

"Čak, mi u Republici Srpskoj možemo da budemo sretni što imaju Bakir ili Komšić, jer da ih nema, trebalo bi ih izmisliti. Oni nas svaki dan podsjećaju u kakvoj državi živimo i šta misle o nama. Svi političari u FBiH žive za dan da dočekaju da nema RS, ali možemo im poručiti da taj dan neće dočekati - poručio je Višković.

Potpredsjednik SNSD-a još je rekao da ne postoji bosanski jezik, navodeći da se na taj način cijela BiH nastoji svesti pod jednu odrednicu i jezik koji, kako je rekao, niko ne poznaje.