BiH
372

Potpredsjednica Parlamenta FBiH Vesna Švancer optužena za prevaru

Piše: E. M.
Vesna Švancer (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vesna Švancer (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Vesne Švancer, potpredsjednice Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zbog krivičnog djela prevare.

Glavni pretres održan je 25. februara, a saslušanje svjedoka-oštećenog zakazano je za 18. april ove godine, potvrđeno je za Klix.ba iz Općinskog suda u Zenici.

Prema optužnici, Švancer se tereti da je počinila krivično djelo prevare za što joj, ukoliko se utvrdi tačnost optužnice, prijeti kazna zatvora do tri godine. Ako šteta prelazi 30.000 KM, a učinitelj je postupao sa ciljem pribavljanja imovinske koristi takve vrijednosti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nakon dogovora koalicije SDA i SBB, Vesna Švancer (SBB) je imenovana na poziciju potpredsjednice Predstavničkog doma FBiH, a Sudska policija FBiH od Općinskog suda u Zenici zaprimila je dvije naredbe u kojima je naloženo njeno privođenje.

Vesna Švancer je rođena u Zenici 1971. godine. Završila je Srednju ekonomsku školu, a trenutno je apsolventica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku.