BiH
0

Potpisan Sporazum o saradnji SIPA-e i Civilne zaštite RS

Klix.ba
Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac i direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milimir Doder, u ponedjeljak su potpisali Sporazum o saradnji između ove dvije institucije.

Sporazumom je formalizovana dosadašnja izuzetno uspješna saradnja između SIPA-e i Civilne zaštite RS koja datira od 2009. godine i ogleda se u podršci u protivminskim akcijama, identifikaciji, transportu, neutralizaciji i čuvanju eksplozivnih i drugih opasnih materija.

Posebno značajan segment saradnje između SIPA-e i Civilne zaštite RS predstavljaju tzv. EOD operacije koje podrazumijevaju uklanjanje, deponovanje i uništavanje pronađenih eksplozivnih sredstava, koja predstavljaju dokazno sredstvo u krivičnom postupku pred Sudom BiH i durgim pravosudnim institucijama BiH, a na osnovu pravosnažne odluke Suda.

Sporazumom koji je danas potpisan u prostorijama SIPA-e definisana je i saradnja u oblasti obuke i opremanja timova za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava, kao i ustupanje kapaciteta za skladištenje eksplozivnih sredstava i opasnih materija.

Koliki je značaj potpisanog sporazuma najbolje govori činjenica da su policijski službenici SIPA-e za prvih 6 mjeseci 2012. godine, između ostalog, na osnovu naredbe Suda BiH privremeno oduzeli i deponovali oko 100 kg privrednog eksploziva, 20 kg razornog vojnog eksploziva, oko 100 nagaznih mina, više desetina ručnih bombi i tromblona, 24 minobacačke granate kalibra 120 mm, veću količinu sporogorućeg štapina, oko 300 komada električnih detonatorskih kapisli, kao i druge vrste NUS i MES sredstava.

Sva navedena eksplozivna sredstva i materije su, po naredbi Suda BiH, do okončanja sudskog postpuka i izricanja pravosnažne sudske presude, transportovana i predata na čuvanje Civilnoj zaštiti RS.