SDUBIH i SDU 2002
0

Potpisan protokol o ujedinjenju i djelovanju pod nazivom SDUBiH

FENA
SDUBiH i SDU 2002 - Stranka socijalne pravde zvanično su se u nedjelju ujedinile potpisujući protokol o ujedinjenju i djelovanju pod nazivom SDUBiH.

Jedan od potpisnika tog protokola predsjednik SDU-a BiH Nermin Pećanac kazao je tim povodom novinarima da je na taj način nastavljena njihova ranija saradnja i zajedničko djelovanje.

On smatra da su današnjim činom spomenute dvije političke partije pokazale zrelost i snagu da se izdignu izdan političkog prosjeka koji trenutno vlada u BiH i očekuje da će to biti pozitivno primljeno kod građana.

Ističe da teška politička i ekonomska situacija u BiH ne dozvoljava da bilo čiji lični interesi budu stavljeni ispred interesa bh. građana.

"Trenutna usitnjena politička scena ne daje nam za pravo da se ponašamo komotno. Ne smijemo biti amnestirani od odgovornosti. Za ovakvo stanje u BiH dobrim dijelom odgovorna je i rasitnjena i neujedinjena opozicija, što ne dozvoljava da bh. građani nađu alternativu u opoziciji", kazao je on.

Pećanac je naglasio da će zajedničkim djelovanjem jačati snage vlastite stranke, ali da ostaju otvoreni i prema drugim strankama slične političke orijentacije.

Nedjeljno ujedinjenje ocijenio je i kao poruku drugim političkim strankama slične političke opcije "da u narednom periodu možemo i moramo nastupati zajedno".

Refik Avdić iz SDU 2002 - Stranka socijalne pravde ističe rezultate te stranke u proteklom periodu u Tuzlanskom kantonu gdje imaju osam vijećnika u Općinskom vijeću, te naglašava da će odsad zajednički nastaviti raditi na jačanju Socijaldemokratske unije.

Ujedinjeni članovi SDUBiH istaknuli su da današnji čin ne znači i to da će se stranci ponovo priključiti Sejfudin Tokić, koji je iz članstva SDU-a BiH isključen prije nekoliko godina, te da se u proteklom periodu lažno predstavljao kao predsjednik SDU - 2002.

"Predsjednica SDU - 2002 je Melisa Suljkanović. Sejfudin Tokić je bio član SDU - 2002 i ovlaštena osoba za saradnju s Centralnom izbornom komisijom tokom izbora. On nije ni u kakvim kombinacijama za SDUBiH", rečeno je u nedjelju novinarima.