BiH
0

Potpisan Memorandum o saradnji u policijskom obrazovanju u BiH

FENA
Direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukoja, direktor Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Taib Spahić i direktor Uprave za policijsko obrazovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mile Šikman danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju u oblasti školovanja i obuke policijskih službenika.

Direktor Vukoja izjavio je da taj dokument predstavlja temelj za buduću suradnju, koja se posebno ogleda u usklađivanju nastavnih planova i programa, razmjeni iskustava i predavača, kao i mogućnosti organiziranja zajedničkih obuka.

"Cilj svih tih aktivnosti je unapređenje kvalitete policijske obuke u BiH, što će u konačnici doprinijeti jačanju operativnih kapaciteta policijskih institucija, kao i ukupnoj sigurnosti u BiH", kazao je.

Direktor Uprave za policijsko obrazovanje MUPRS-a Mile Šikman istakao je da je Visoka škola unutrašnjih poslova pridruženi član Univerziteta u Banjoj Luci i jedina je takva institucija u BiH koja ima, kako policijski tako i školsko-obrazovni karakter.

Naglasio je da je kadar, koji ona obrazuje, potreban svim agencijama u BiH.

“Stoga smo spremni raditi na razmjeni iskustava, međusobnim kontaktima, kao i na realizaciji naučnoistraživačkih projekata. Daljnjom suradnjom poboljšat će se sistem obrazovanja, jer ako tri institucije rade, rezultati su bolji nego kad radi samo jedna. Smatramo da ćemo na taj način doprinijeti evropskim integracijama te učiniti naš evropski put lakšim", naglasio je.

Direktor Policijske akademije Federalnog MUP-a Taib Spahić govorio je o prednostima usklađenih nastavnih planova i programa te naglasio da će to osigurati jednak rad policije za sve građane u državi.

”Suradnja u okviru policijskog obrazovanja, stručnog usavršavanja i osposobljavanja dugoročno će omogućiti efikasnu borbu protiv globalnih, regionalnih i lokalnih sigurnosnih izazova i pružiti doprinos BiH u okviru euroatlantskih integracijskih procesa", kazao je.

Šef Policijske misije EU komesar Stefan Feller izjavio je da potpisivanje Memoranduma označava početak važnog poglavlja u unapređenju policijskog obrazovanja.

"Ovim se, nesumnjivo, uvodi nova kvaliteta u policijsko obrazovanje. Ovaj vid suradnje značajno povećava potencijale obrazovnih institucija u poboljšanju kapaciteta policijskih agencija pružanjem suvremenih i potrebnih programa obrazovanja i obuke. Misija je ponosna što je bila dijelom tog poduhvata", istaknuo je Felller, a prenosi EUPM.