BiH
1

Potpisan Kolektivni ugovor za predškolsko i osnovno obrazovanje u KS

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, kojim su zadržana prava 3.450 prosvjetnih radnika, potpisali su danas u Sarajevu premijer Kantona Elmedin Konaković i predsjednik Kantonalnog odbora KS-a Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine Saudin Sivro.

Kako je nakon potpisivanja ovog ugovora istaknuto pregovori o ovom dokumentu nisu bili kratki, ali nisu bili ni teški, s obzirom na to da je premijer još u ekspozeu prije imenovanja ove kantonalne vlade naglasio važnost obrazovanja i nauke.

Predsjednik Sivro posebno je napomenuo da je ovo prvi put da je potpisan kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja, a pojasnio je da taj dokument osigurava prosvjetnim radnicima bolje korištenje sistematskog pregleda, jasnije su definirani koeficijenti za obračun plaće te neplaćeno odsustvo, a sve to napisano je u 188 članova.

Konaković je istaknuo da je Vlada Federacije napravila okvir za ove pregovore usvajanjem Zakona o radu te izmjenama problematičnih odredbi koje su bile osnove za tužbe zbog čega nije bilo teško ući u segmente eventualnog ukidanja nekih prava, iako ih u ovom slučaju nije ni bilo.

"Prosvjetni radnici trebaju imati još bolje uvjete, a to će zavisiti isključivo od kapaciteta. Već ove godine u prilici smo da zbog značajnih ušteda koje smo kao Vlada napravili razgovaramo o novoj osnovici za prosvjetne radnike, policajce i državne službenike", dodao je premijer.

Do sada su u Kantonu Sarajevo potpisani kolektivni ugovori sa sindikatom komunalne privrede, sindikatima srednjeg i osnovnog obrazovanja i za državne službenike na nivou Federacije te je preostalo još da se kolektivni ugovor potpiše i sa zdravstvenim radnicima. Nakon što se sve to okonča, najavljeno je danas, prestaje mogućnost za milionske tužbe.