BiH
1.7k

Potopljeni grad procvjetao: Pogledajte kako Maglaj izgleda godinu dana nakon poplava

Piše: E. S. H.
Stadion NK Natron Maglaj (maj 2015.) (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Maglaj, grad koji je u maju 2014. godine bio potpuno potopljen, polako se oporavlja. Građani se nerado sjećaju poplava, potopljenih stanova, evakuacija i svega što ih je snašlo prije godinu dana.

Ekipa Klix.ba je u maju 2014. godine bila u Maglaju, a posjetili smo ovaj grad i godinu poslije. Istina, procvjetao je u proljeće. Kada prođete kroz grad možete uživati u zelenilu, ulice su uređene, škole obnovljene, a djeca nasmijana.

Razgovarali smo sa načelnikom Općine Mehmedom Mustabašićem. Ipak, kako nam je kazao Mustabašić, nije sve kako izgleda. Za godinu dana je urađeno puno toga, ali je moglo i mnogo više.

Iako je većina domova obnovljena, klizišta i dalje prijete, a novca nedostaje.

"Urađeno je puno na obnovi stambenog fonda, zahvaljujući raznim organizacijama i donatorima. Imamo problem jer je više od 500 kuća obnovljeno iz vlastitih sredstava vlasnika, ti građani očekuju pomoć, a do novaca je veoma teško doći", navodi Mustabašić.

Ukupno je poplavljeno 1499 kuća i stanova. Preko humanitarnih organizacija je obnovljeno blizu 650. U toku je obnova 35 objekata, a još uvijek su najveći problem objekti koji su stradali u klizištima. Totalna šteta je zabilježena na 65 objekata.

"Islamska zajednica je obnovila nekoliko kuća, preko Fonda su dodijeljena sredstva za nekoliko i nadamo se da ćemo i te preostale objekte riješiti do kraja ljeta", kazao je načelnik Maglaja.

Posebno se zahvalio rezidentnom predstavniku UN-a u Bosni i Hercegovini Juriju Afanasievu koji je Maglaj posjetio u danima kada je ovaj grad bio u najgorem stanju. Tada je obećao da će UNDP pomoći u obnovi javnih ustanova i preduzeća.

"S ponosom mogu reći da je sve urađeno u rekordnom roku. Sanacija je išla od krova do podruma utopljavanjem i svim instalacijama. Naše zgrade izgledaju puno bolje i opremljenije nego je to bilo prije poplava. Zaista hvala UNDP-u na tako brzoj reakciji u obnovi javnih preduzeća", istakao je Mustabašić.

Procijenjena ukupna šteta od poplava je blizu 166 miliona KM. Projektima je realizirano 10 miliona pomoći. Na osnovu površine općine koja iznosi 289 kilometara kvadratnih i ima 25.000 stanovnika, načelnik smatra da je to još uvijek veoma malo u odnosu na razmjere štete.

"Stradalo je 297 privrednih subjekata. Šteta je iznad 90 miliona KM, a stradala je infrastruktura. Nadamo se da ćemo uskoro uraditi most kod Natrona. Za rekonstrukciju samo jedne ulice je potrebno više od tri miliona KM. Puno je urađeno, vratili smo grad u približno stanje kakvo je bilo prije poplava, ali ima još posla", podsjetio je načelnik Maglaja.

Još uvijek je aktivno 75 klizišta koja se moraju sanirati, a to je prioritet, jer direktno ugrožavaju stambene objekte i prekidaju putne komunikacije i privredna dobra.

"Predstoji nam teška borba sa svim što nas je snašlo. Klizišta su prioritet jer nikada niste sigurni da su sanirana u potpunosti. To je proces koji zahtijeva i velika finansijska sredstva", naveo je Mehmed Mustabašić.

Da bi se Maglaj vratio u normalno stanje potrebno je još mnogo sredstava. Za sanaciju klizišta je potrebno 15 miliona KM. Dodatna otežavajuća okolnost je što je općina Maglaj već u prva tri mjeseca 2015. godine potrošila kompletan budžet planiran za 2015. godinu.

Na kraju razgovora, načelnik Mustabašić nam je rekao da imaju još puno posla i puno problema, ali se nadaju da će "preživjeti" ovu 2015. godinu i da će biti lakša nego prethodna.