Agencija za privatizaciju
0

Postupak privatizacije "Feroelektra" proveden po zakonu

FENA
Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) danas je saopćenjem za javnost, komentirala izjavu ministra trgovine u Vladi FBiH Desnice Radivojevića, a u vezi s aktivnostima APF-a u postprivatizaciji društva „Feroelektro“ d.d. Sarajevo.

U tom kontekstu, iz Agencije za privatizaciju u FBiH ističu da sve kritike koje su upućene na rad Agencije u vezi s privatizacijom tog društva smatraju neosnovanim.

-Cijeli postupak privatizacije društva „Feroelektro“ d.d. Sarajevo proveden je u skladu sa zakonom i privatizacijskim procedurama. Nakon što je Agencija, u redovnoj kontroli, utvrdila da preuzete obaveze iz zaključenog kuproprodajnog ugovora kupac ne izvršava, niti ima namjeru da ih izvrši, a u međuvremenu je poduzeo niz nezakonitih radnji, Agencija je tužbom kod nadležnog suda pokrenula postupak za raskid kupoprodajnog ugovora, kaže se u saopćenju APF-a.

Dodaje se da je sve to urađeno u skladu s Pravilnikom o obavljanju kontrole izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije u FBiH i da je o poduzetim mjerama Agencija redovno izvještavala Vladu Federacije BiH i njeno ministarstvo trgovine.

  • Zbog neizvršenja ugovorom preuzetih obaveza kupac je direktno ugrozio finansijsko poslovanje društva i uskratio prava radnika iz radnopravnog odnosa. U ovakvoj pravnoj situaciji zatražili smo od nadležnog suda da ubrza postupak sudskog rješavanja ovog predmeta. I dok je APF upućivao nadležnom sudu zamolbu i urgenciju da predmet uzme u hitno razmatranje, ministar Desnica Radivojević je dopisom od 1.februara 2010. godine zatražio od nadležnog općinskog suda da odgodi ročište za glavnu raspravu zakazanu dana 3. februar 2010. godine kako bi kupac dobio na vremenu da pribavi materijalne dokaze za brisanje hipoteke nad imovinom društva „Feroelektro“ d.d. Sarajevo, kaže se u saopćenju APF-a, koje potpisuje direktor Enes Ganić.