BiH
0

Poštovane sve procedure u izvozu oružja

FENA
Zbog sve češćih medijskih navoda koji su uslijedili nakon izvještaja Amnesty Internationala o tajno organiziranom i netransparentnom izvozu oružja iz BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH danas se oglasilo saopćenjem.

-Zakon o uvozu i izvozu oružja i vojne opreme i kontrole izvoza i uvoza proizvoda dvojne namjene, usvojen 2003. a dopunjen 2005. u potpunosti je usklađen s EU legislativom i međunarodnim standardima, navodi se u saopćenju. Zakonom i podzakonskim aktima regulirano je izdavanje dozvola za uvoz, izvoz, tranzit i posredovanje samo onim pravnim i fizičkim osobama koje su registrirane kod Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i za svaku je dozvolu neophodna prethodna suglasnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva obrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.

Prilikom izdavanja dozvola naročito se vodi računa o zabranama i sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a, preuzetim međunarodnim obvezama, vanjskopolitičkim interesima i specifičnim interesima BiH u odnosu na strateške vanjskopolitičke partnere BiH, pravilima ponašanja EU o postupanju kod izvoza oružja, te principu neširenja oružja za masovno uništenje, naglašava se.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa prije izdavanja dozvola obavlja konsultacije s EUFOR-om, s obzirom na to da je i za samo kretanje ove robe neophodna EUFOR-ova suglasnost.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u 2004. godini izdalo dozvole za izvoz viška automatskog pješadijskog oružja i municije iz BiH u Irak, za potrebe koalicijskih snaga u Iraku, a sukladno rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a od 2003., i 2004. Izdavanju dozvola prethodila je provedba svih propisanih procedura,što uključuje sve potrebne suglasnosti ministarstava: obrane, vanjskih poslova i sigurnosti, uz nadzor EUFOR-a (tadašnjeg SFOR-a). Također je, sukladno Zakonu, dostavljen u ovo ministarstvo certifikat krajnjeg korisnika - End use certifikate, koji je jedan od uvjeta za izdavanje dozvole.

Sukladno Zakonu, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa vodi bazu podataka o izdanim dozvolama i dostavlja redovit izvještaj o izdanim dozvolama Parlamentarnoj skupštini BiH. Sadržaj izvještaja je u potpunosti usklađen sa standardima EU i nakon usvajanja dostupan je javnosti.

Kao dokaz efikasne kontrole izvoza i uvoza ove vrste robe, u skladu s međunarodnim i evropskim standardima je i akt Vijeća Evropske unije od 23. januara ove godine kada su ukinute restriktivne mjere prema BiH vezane za promet ove robe, koje su bile na snazi od 1996. U obrazloženju stoji da je uzeto u obzir da je BiH usvojila, te da provodi zakone za izvoz, uvoz i tranzit, koji su usklađeni s odgovarajućim EU standardima. Nadalje, od 21. novembra 2005. Vijeće ovlašćuje Komisiju da otvori pregovore s BiH na procesu stabilizacije i pridruživanja.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH postoji spremnost za razgovor s predstavnicima Amnesty Internationala u cilju informiranja da se procedure izvoza propisane zakonom i podzakonskim aktima poštuju i provode, zaključuje se u saopćenju.