BiH
208

Postignut dogovor vojnih penzionera i Vlade FBiH: Obećano povećanje isplatnog koeficijenta

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Završen je protest vojnih penzionera ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji su tražili da se u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

13:56 Završeni su protesti ispred zgrade Vlade FBiH. Bivši borci kazali su kako će za deset dana protestovati ispred Parlamenta FBiH te da se nadaju kako će vlasti usvojiti prijedlog onako kako je dogovoreno.

13:48 Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i saveza FBiH Šaban Habibović kazao je da je postignut dogovor sa Vladom FBiH da isplatni koeficijent za vojne penzionere bude 1,48 i da će se on primjenjivati od 1. januara ili najkasnije za dva mjeseca. Inače, trenutni isplatni koeficijent iznosi 1,0. Za deset dana ovaj prijedlog trebao bi biti na dnevnom redu Parlamenta FBiH po hitnoj proceduri.

13:46 Završeni su pregovori predstavnika vojnih penzionera i delegacije Vlade Federacije BiH. Uskoro se očekuje saopćavanje rezultata pregovora.

12:51 Pregovarački tim vojnih penzionera otišao je na pregovore u zgradu Vlade FBiH.

12:47 Pukovnik u penziji Samir Smajić kazao je da je njegova penzija bukvalno došla do kontejnera te da vlasti gledaju vojne penzionere kako umiru, iseljavaju i nestaju.

12:45 Ukoliko Vlada FBiH ne usvoji prijedloge, vojni penzioneri protestovat će pred zgradom Parlamenta FBiH.

12:40 Vojni penzioner Mustafa Polutak ističe da su vlasti u FBiH dovele ovu populaciju u socijalnu kategoriju iako to oni nisu.

"Zaradili smo naše penzije i odbijalo nam se od plata za doprinose. Ne tražimo milostinju već ono što smo zaradili", rekao je on.

12:38 Predstavnik HVO-a Pero Blažević rekao je da je krajnje vrijeme da vlasti ispune obećanja koja su davali više puta.

"Ne tražimo povećanje penzija već da nam vrate naša prava prije ukidanja zakona i donošenja novog. Pozivamo Vladu FBiH da nam ispune zahtjeve", kazao je Blažević.

12:33 Vojni penzioneri dobili su poziv iz Vlade FBiH da pripreme interresornu grupu koja će u 13 sati ući u zgradu Vlade FBiH. Još uvijek nije poznato s kim će tačno pregovarati.

12:26 Okupljeni ispred zgrade Vlade FBiH poručuju kako vole svoje državu za koju su se borili, ali da su ljuti na aktuelnu vlast.

12:23 Jedan od vojnih penzionera Vahid Karavelić kazao je kako su bivši penzioneri kada je trebalo pokazali kakvu oštrinu treba imati.

"I danas smo je pokazali, ali demokratskim putem. Nećemo dozvoliti ekscese i nasilje, ali obećavam da ćemo se izboriti za ovo. Moraju nam vratiti naša oduzeta prava. Izdržali smo Treskavicu, Majevicu i Grmeč kada je bilo najgore. Ostat ćemo istrajni", rekao je on.

12:14 Bivši borci ističu kako su vlasti napravile podjele između njih pa isti činovi imaju različitu visinu penzije. Oni traže da svi imaju iste koeficijente te da im se vrati oteto.

12:10 Vojni penzioneri uputit će svoje zahtjeve Vladi FBiH i nadaju se da će ih pozvati unutra na razgovor. Habibović je kazao kako agonija vojnih penzionera traje od 200. godine.

"Prvim penzionerima nije data ni plata ni penzija prvih šest mjeseci kada su ih raspustili. Nisu mogli školovati svoju djecu. Kulminacija je nastala 2013. godine kada je nekim šizofrenim osobama palo na pamet da promijene zakon o povoljnijem penzioniranju. Smanjili su penzije između 20 i 70 posto", rekao je on.

12:05 Jedan od vojnih penzionera kazao je kako je jedno dijete izgubio u ratu, a sada sam školuje druge dvije kćerke jer mu kanton kaže da nije socijalni slučaj i da ne može primati pomoć. Uzeli su mu, kako kaže, 70 posto penzije.

12:00 Intonirana je himna BiH i odana počast poginulim vojnicima Armije Republike BiH i HVO-a. Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i saveza FBiH Šaban Habibović pozvao je na dostojanstvene proteste.

11:50 Oficirka koja je radila u vojsci 36 godina kazala je da su je otjerali u penziju i da sada prima 500 KM jer joj je pola vlada uzela.

"Skrivala sam se pod borovima na ratištu, nosila pušku i borila se, a oni su se ovdje 'uvalili' i zapošljavali svoju djecu te povećavaju sebi plate, a od nas uzimaju", kazala je ona.

11:35 Kako javlja reporterka portala Klix.ba, vojni penzioneri iz Sarajeva poručili su da se vlasti igraju s njima kao da su pijuni u šahu.

"Skinuli su nam koeficijent, a i nama rastu troškovi života. Postali smo socijalni slučajevi. Ovo su fašisti jer to je bilo naše stečeno pravo. Otjerali su nas kada smo bili u punoj snazi i mogli smo još raditi i sada nas uništavaju", rekao je jedan od njih.

Poručili su kako bez njih niko u Sarajevu i drugim gradovima ne bi radio, pa tako ni vlade s obzirom na to da su ih oni branili. Ovakvo postupanje ocijenili su sramotnim jer se vojni penzioneri smanjenjem penzija tjeraju u siromaštvo.

Podsjećamo, u maju ove godine premijer FBiH Fadil Novalić je formirao interresornu grupu koja je načinila izmjene i dopune zakona o vojnom penzionisanju koje su usvojili na vladi, ali se sada traže dodatna objašnjenja.

Zakon o povoljnijem penzionisanju donesen je 2013. godine kojim su "drastično umanjena prava svih penzionisanih branitelja od 20 do 70 posto". Vojni penzioneri žele da im budu vraćena ranija stečena prava, koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine.

Inače, MMF je u septembru Salki Bukvareviću jasno poručio kako ne može biti povećavan nivo budžetskih sredstava za boračke kategorije.

Vlada FBiH i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević u tri navrata obećavali su borcima kako će prijedlog biti upućen u parlamentarnu proceduru što se nije desilo.

To je razlog zbog kojeg se nekoliko stotina vojnih penzionera iz svih dijelova FBiH danas okupilo ispred zgrade Vlade FBiH poručujući kako će tu ostati sve dok im se ne ispune zahtjevi.

Na proteste su došli vojni penzioneri iz Goražda, Tuzle, Bihaća, Mostara, Širokog Brijega, Zenice i brojnih drugih gradova.