BiH
493

Postignut dogovor: Bosna i Hercegovina od MMF-a dobija 1,05 milijardi KM

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Bosna i Hercegovina postigla je dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom trogodišnjem aranžmanu u iznosu od milijardu i 50 miliona KM, potvrdio je za Klix.ba predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji se sa bh. delegacijom nalazi u Washingtonu.

"Dogovor će biti finalizovan tokom posjete MMF-a Bosni i Hercegovini koja će biti u maju. Tražili smo prošireni trogodišnji aranžman u iznosu od jedne milijarde i 50 miliona KM uz povoljan period otplate i minimalnu kamatu. Mislim da ćemo to i dobiti", rekao je Zvizdić.

Pored Zvizdića na sastanku s MMF-om se nalaze i premijerka entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović i ministar finansija u Vladi RS-a Zoran Tegeltija.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić boravio je u Vašingtonu gdje je, kao član delegacije Bosne i Hercegovine na proljetnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), razgovarao s najvišim zvaničnicima MMF-a i SB-a. Razgovori su se odnosili na stanje u zemlji i ekonomsku situaciju u svjetlu priprema za predstojeći dolazak Misije MMF-a i potpisivanja Pisma namjere o proširenom aranžmanu za BiH (Extended Fund Facility).

Također, održani su i posebni sastanci guvernera CBBiH s predstavnicima MMF i SB bili su posvećeni pitanjima koja su, u okviru novog programa MMF-a za BiH, od značaja za CBBiH, s obzirom na činjenicu da je guverner jedan od potpisnika Pisma namjere, zajedno s ostalim predstavnicima vlasti na državnom i entitetskom nivou. Tokom ovih sastanaka ukazano je na važnost očuvanja valutnog odbora i monetarne stabilnosti, kao i stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema u cjelini. Guverner Senad Softić je istakao kako je potrebno da budući program s MMF-om bude reformski orijentisan i da rezultira unapređenjem postojećeg stanja u ekonomiji i bankarskom i finansijskom sektoru u BiH.

Posebno je ukazano na potrebu kvalitetnije bankarske koordinacije te aktivnije učešće svih aktera u finansijskom i bankarskom sistemu – CBBiH, entitetskih agencija za bankarstvo i Agencije za osiguranje depozita BiH – u pogledu međusobne saradnje i zajedničkog koordiniranog djelovanja.

Dogovoreno je da se s MMF-om i SB nastavi raditi na projektima koji su važni za CBBiH i u tom smislu guverner Softić je zatražio pomoć u oblasti upravljanja portfolijom CBBiH te unapređenja platnih sistema i uvođenja funkcije nadzora u ovoj oblasti. Također, guverner je naglasio važnost aktivnijeg učešća CBBiH u pripremama entitetskih zakona o bankama u onim dijelovima koji su u njenoj nadležnosti.