Važna je podrška društva
46

Posjetili smo dječiju bolnicu u Tuzli u kojoj se maleni heroji bore s teškim oblicima raka

A. K.
Dnevna bolnica u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Dnevna bolnica u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Bosna i Hercegovina se susreće sa sve većim brojem mališana kojima je dijagnosticiran neki od oblika karcinoma. Ti maleni heroji u borbi za ozdravljenje skupa sa svojim roditeljima koračaju teškim životnim putem, a društvo u cijelosti im mora pružiti veliku potporu koja je od iznimnog značaja.

Univerzitetski klinički centar u Tuzli godišnje u prosjeku otkrije 15 novih slučajeva maligniteta kod najmlađih pacijenata.

U toku prošle godine kroz Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti prošlo je 20 djece, a trenutno se nalazi deset pacijenata kod kojih je u toku liječenje citostatskom hemoterapijom. Uz kontinuirano bolničko, njima se nudi i ambulantno liječenje, u zavisnosti od vrste i stadija oboljenja.

"Liječenje ovakvih bolesti traje od šest mjeseci do dvije godine, što je nešto veći vremenski period u odnosu na neke druge bolesti. Ishod liječenja zavisi od bolesti i prognoza koje određeni malignitet sa sobom nosi. Nažalost, uprkos liječenju, prošle godine petero djece je izgubilo bitku sa ovom zloćudnom bolesti", kaže nam šefica Odjeljenja za onkologiju i hematologiju Klinike za dječije bolesti prim.dr. Amila Latifagić.

Amila Latifagić (Foto: A. K./Klix.ba)
Amila Latifagić (Foto: A. K./Klix.ba)

Uzroci nastanka nekog od karcinoma se dijele na endogene i egzogene. U dječijoj patologiji najčešći utjecaj ima genetika, a razvoju maligniteta doprinose vanjski faktori poput virusa, infekcija, zračenja, zagađenje zraka i slično.

"Šezdeset posto zloćudnih bolesti kod djece čine akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema i limfomi, odnosno rak limfnih žlijezda. Kod ostalih 40 posto, nažalost, djeca boluju i od tumora bubrega, sarkoma kosti i mekih tkiva, karcinoma ovarija, testisa, melanoma, neuroblastoma i slično. To pokazuje da djeca nisu pošteđena ni drugih zloćudnijih tumora, iako su rijetki", ističe Latifagić.

Sanja Čičić iz Gradačca skupa sa svojom kćerkicom starosti šest godina trenutno vodi tešku životnu borbu. Njenoj mezimici dijagnosticirana je histiocitoza Langerhansovih ćelija, što prosto rečeno znači dijagnozu tumora natkoljenice. Na ambulantnoj aplikaciji terapije nalazi se već devet mjeseci.

"Uspostavljanje dijagnoze predstavljalo je šok za sve nas. Sve je krenulo od pada djeteta i stvaranje šepanja, ali se na kraju završilo operativnim zahvatom u Odjeljenju za hematologiju i onkologiju. I danas nam je izuzetno teško nositi se sa time. Najveću podršku u svemu ovome zapravo nama nudi naša kćerka, koja sarađuje sa ljekarima i pored svega je vesela i sretna", kaže nam Čičić.

Sanja Čičić (Foto: A. K./Klix.ba)
Sanja Čičić (Foto: A. K./Klix.ba)

U prostorijama dnevne bolnice skupa sa našom prethodnom sagovornicom nalazi se i Dijana Kuduzović iz Lukavca, čija se 10-godišnja kćerka već 16 mjeseci nalazi u procesu liječenja neurofibromatoze. Posljedično tome, nastali su gliomi na mozgu koji pritišću očni živac te djevojčici prijeti sljepilo.

"Dosad je uspjela primiti sve terapije od kojih su dvije dnevne te jedna bolnička. Borimo se i nadamo uspjehu. Podrška nam je izuzetno bitna jer je ovo veoma težak put", navodi Kuduzović.

Dijana Kuduzović (Foto: A. K./Klix.ba)
Dijana Kuduzović (Foto: A. K./Klix.ba)

Univerzitetski klinički centar u Tuzli u skladu sa svojim mogućnostima uspjeva pratiti evropske, odnosno svjetske protokole u liječenju karcinoma kod najmlađih pacijenata.

"Pratimo protokole liječenja, lijekovi su nam trenutno dostupni te nemamo problema u tom segementu. Povremeno se desi da neki od lijekova ne možemo nabaviti u određenom trenutku, ali na kraju pronađemo način. Citostatici koje mi koristimo se primjenjuju i u drugim zemljama koje su razvijenije u odnosu na nas", pojašnjava nam Latifagić.

Inače, 15. februar utemeljen je kao Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka, a on je jedinstvena prilika, uz sve ostale dane u godini, da se govori o problemima i potrebama djece i mladih kojima je dijagnosticirano neko od malignih oboljenja.

"Proces liječenja je veoma mukotrpan i dugotrajan koji ne završava samim boravkom u bolnici, već se nastavlja kod kuće. Nakon toga se nastavlja borba za uključenje u sredinu i veoma je važno biti pomoć i podrška, počevši od Odjeljenja za hematologiju i onkologiju, nakon čega slijede svi drugi segmenti društva", ističe predsjednica Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti s područja Tuzlanskog kantona – PIPOL Amra Saračević.

Amra Saračević (Foto: A. K./Klix.ba)
Amra Saračević (Foto: A. K./Klix.ba)

Put od trenutka dijagnosticiranja do izlječenja izrazito je mukotrpan i dug, a nakon boravka u bolnici i oporavka, slijedi kontinuirano praćenje od još pet godina. Zbog toga je mališanima, ali i njihovim porodicama izuzetno bitna podrška šire društvene zajednice