BiH
1.4k

Posjeta obnovljenom trotoaru ispred Predsjedništva BiH izazvala veliku pažnju i burne reakcije

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Današnji radni obilazak povodom završetka rekonstrukcije pločnika ispred svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine privukao je veliku pažnju javnosti i medija, a nešto više od 50 okupljenih građana izrazilo je nezadovoljstvo činjenicom da je u obnovu trotoara koja je trajala više mjeseci uloženo više od 360.000 KM.

Trotoar ispred Predsjedništva BiH su obišli glavni sekretar Predsjedništva BiH Dženan Selimbegović, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i predstavnici Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adnan Alikadić i Fahrudin Djedović.

Načelnik Općine Centar je izjavio kako je današnji događaj promocija ne samo trotoara, već "transverzale za ljude u kolicima".

"Ona je u režiji Općine Centar i to je pilot projekt. Moramo ukloniti sve barijere za ljude koji koriste kolica od Sarajevo City Centra do Ferhadije i od FIS-a do hotela Evropa i sve je rađeno na inicijativu Udruženja paraplegičara", izjavio je Ajnadžić.

Istovremeno, oko njega su bili brojni građani, među kojima su bile i poznate ličnosti koje su nosile transparente i uzvikivale parole protiv vlasti.

Kritike javnosti su počele i zbog višemjesečnih radova rekonstrukcije pločnika, a iz Udruženja BH Novinari su poručili da je poziv medijima o izvještavanju s ovakvog događaja, koji je stigao iz Predsjedništva BiH, "primjer jeftinog prikupljanja političkih poena".

Finansijeri ovog projekta bili su Općina Centar i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, koji su zajednički izdvojili 363.000 KM, a projekt rekonstrukcije pločnika izrađen je u skladu sa stručnim mišljenjem Zavoda za zaštitu spomenika koji je u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, pošto je riječ o prostoru uz zgradu Predsjedništva koja je nacionalni spomenik.

Iz Općine je saopćeno da je u sklopu rekonstrukcije prvo uklonjena kompletna oštećena asfaltna i betonska podloga na dubini od 60 centimetara duž cijele dionice smještene između ulica Musala i Reisa Džemaludina Čauševića. Nakon podizanja kompletne nosive konstrukcije postavljena je nova tamponska podloga debljine 25 centimetara, izgrađen sistem za regulaciju oborinskih voda te postavljena armirano-betonska podloga na koju su položene granitne kocke (kaldrma) veličine 10x10x8 centimetara. Kako je predviđeno projektom, postavljene su hidraulične rampe na prilazu glavnom ulazu, urađena je zamjena ivičnjaka te rekonstrukcija ograde oko zelenih površina.