BiH
0

Poruka predsjednika Međunarodnog centra za mir

FENA
Ibrahim Spahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ibrahim Spahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom Međunarodnog susreta za mir koji se održava od 09. do 11. septembra u Sarajevu pod motom “Naša je budućnost živjeti zajedno-religije i kulture u dijalogu” predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić uputio je Poruku mira u kojoj je istaknuo da održavanje tog skupa potvrđuje da je Sarajevo Grad, simbol interkulturalnog i interreligioznog dijaloga, most kultura, religija i civilizacija Svijeta.

"Sarajevo je duhovna zona mira. To je sačuvalo ovaj grad kroz stoljeća, uprkos razaranjima. Sveti Otac Pavle Ivan II nazočio je u najtežim trenutcima Grada, i patnjama građana Sarajeva. Svojim životom građani Grada svjedočili su: mir, život i sloboda nedjeljivi su i najveća vrijednost čovjeka, a rat, nasilje i terorizam najveća nesreća i zlo čovječanstva", naveo je Spahić.

Po njegovim riječima zbog svoje uloge u savremenoj povijesti Sarajevo zaslužuje da bude pod zaštitom UNESCO-a i to ne samo kao kulturno, istorijsko i prirodno bogatstvo Svijeta, već i zbog svog duhovnog nasljeđa, zbog sadašnjosti i budućnosti Evrope i Svijeta.