BiH
9

Poruka pape vjerskim poglavarima u BiH: Radite na miru, imate moju podršku

Piše: N. N.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru papa Franjo se susreo s predstavnicima religijskih zajednica u BiH. Sastanku su prisustvovali reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije te kardinal Vinko Puljić.

Prvi se obratio kardinal Vinko Puljić koji je govorio kao domaćin papi Franji. On se osvrnuo i na rad i postojanje Međureligijskog vijeća u BiH koje je osnovano još 1997. godine.

“Bog nam je dao milost da se rodimo u ovoj zemlji i da zajedno živimo. Dijalog nema alternativu”, poručio je još jednom kardinal Puljić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je da se veseli što je papa Franjo odabrao BiH za zemlju koju će među prvima posjetiti. Reisu-l-ulema Kavazović je rekao kako se u BiH možda najjasnije vide pokazatelji duboke krize koju prolazi savrememi svijet. Reis je dodao da se u tom svijetu relativiziraju sve vrijednosti te da vjera u živoga Boga kao da gasne. On smatra da je upravo pozvanje religijskih poglavara da daju odgovor protiv moralnog relativizma. Pozvao je na duh optimizma, pokajanja i nade te na povratak tradicionalnim vrijednostima.

“Genocid koji je ovdje počinjen nad muslimanima obavezuje sve naš, krštene i muslimane, da iznova propitujemo našu vjeru”, poručio je Kavazović.

On je dodao da u međuvjerskim odnosima ne smije biti oholosti i samoljublja kao i da vrijeme iziskuje napor svih poslaničkih religija.

Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije zahvalio se papi što je došao u BiH i njenu prijestolnicu rekavšio da je papina posjeta znak da jednoj napaćenoj i stradaloj zemlji time pomaže da se uzdigne.

“Hrišćani ove zemlje, ali i širom svijeta, rado primaju autentične svjedoke vjere a imali smo prilike da se uvjerimo da ste vi jedan od njih”, rekao je vladika Grigorije. Također, on je papu Franju pozvao da posjeti i Mostar.

Vladika je u svom govoru naglasio da je mnogo toga divnog i originalnog u BiH nastalo zahvaljujući prožimanju različitih vjera i naroda.

Na kraju je govor održao i papa Franjo. On je ocijenio da je i današnji susret znak želje za bratskom slogom i mirom.

“Vaša prisutnost ovdje je već jedna odluka dijaloga kojega svi želimo izgrađivati”, rekao je papa.

On se podsjetio i na 1997. godinu kada je, kao plod želje za susretom mirom, osnovano Međureligijsko vijeće BiH. Istakao je da se veseli zbog uloge MRV zbog promicanja i koordinacije zajedničkih inicijativa.

Papa je posjetio da je različitost bila veliko bogatstvo ovih prostora ali i povod za mnoge tužen događaje.

Također, rekao je da osnivanje MRV kao i druge inicijative na ekumenskom i međureligijskom polju nije bila tek puka slučajnost i ispraznost.

“Sve su one bile odgovor na nužnost pomirenja i obnavaljanja ratom razrušenog društva”, poručio je papa.

Papa je rekao i da je međureligijski dijalog uvjet za mir i obveza svih vjernika te da njime ostvaruje bolja budućnost za sve.

“Dijalog je škola čovječnosti. Dijalog da bi bio autentičan i koristan podrazumijeva izgrađen identitet, a to posebno važi za mlade”, dodao je papa Franjo.

Papa cijeni sve što su vjerski poglavari do sad učinili te ih je potakao da nastavite dalje raditi u očuvanju mira

“Jamčim da će crkva nastaviti pružati punu podršku i biti na raspolaganju. Nastavimo ustrajno koračati putem oprosta i pomirenja”, rekao je papa.

Papa je pozvao na izbjegavanje samosažaljevanja i međusobnog optuživanja.

“Bosna i Hercegovina može postati primjerom kako se može živjeti zajedno”, poručio je na kraju govora papa.

Poslije govora papa je održao zajedničku molitvu u kojoj su učestvovali svi vjerski poglavari. Molitva je napisana specijalno za ovu priliku.