BiH
0

Porodilje iz ZDK ne odustaju, ponovo na protestima s djecom

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Porodilje Zeničko-dobojskog kantona danas su se ponovo okupile ispred Vlade ZDK gdje su tražile isplatu porodiljskih naknada, ali i ovaj put su dobile odgovor da novca za isplatu nema.

Oko pedeset porodilja sa bebama danas se okupilo ispred zgrade Vlade ZDK gdje su mirnim protestima i razgovorima sa nadležnim pokušali dobiti na pitanja o kašnjenju isplata porodiljskih naknada.

Jedna od porodilja koja je i u protekla dva okupljanja pružala podršku u ostvarenju zajedničkog cilja okupljenih je Mirna Smajić-Zahirović. Ona je istakla da ukoliko razgovorima ne ostvare svoje ciljeve proteste će nastaviti u Sarajevu.

"Razlog našeg okupljanja je to što naknade u Zeničko-dobojskom kantonu kasne pet mjeseci i jedna majka koja je zaposlena, kad se porodi ostaje šest mjeseci bez ikakvih primanja. Do sada smo dva puta protestovali, a oni nisu ispoštovali obećanja da će u decembru biti isplaćene dvije naknade i sada u januaru za august. Mi ovdje ne možemo kampovati jer imamo bebe, ali ćemo onda otići u Sarajevo protestovati pred zgradom Parlamenta kada im bude sjednica, jer nemamo drugog načina da dobijemo naknade koje zaslužujemo", kazala je Smajić-Zahirović.

Današnjem protestu, za razliku od prethodnih ispred zgrade Vlade ZDK, pridružile su se i porodilje iz Visokog, Tešnja, Zavidovića, Maglaja i Doboja.

"Mi smo same došle od para koje nemamo, a nemamo ih jer su nam ih oni ukrali i isplate kasne pet mjeseci. Naknade koje smo trebale dobiti nismo dobile jer navodno nema para u budžetu. Bebu sam rodila u maju, a prvu naknadu sam dobila u novembru. Ovo stvarno nema smisla jer ima porodilja koje ne rade, što je veliki problem", kazala je Adisa Mačković iz Maglaja.

Međutim, razgovora sa nadležnima nije bilo, nakon čega su porodilje sa bemama u kolicima prišle vratima ulaza u zgradu Vlade ZDK, a nedugo nakon toga došla je ministrica finansija ZDK Sabina Heljić, te je uslijedio razgovor u holu, što okupljene porodilje smatraju neprofesionalnim.

"Ministrica nas je primila na hodniku i sve vrijeme sam držala dijete u rukama dok je spavalo jer nismo imali gdje da sjednemo. Tražila je od nas veći stepen tolerancije i poručila da smo nekorektne jer tražimo naše naknade, a oni su od maja 2013. godine do sada uplaćivali svaki mjesec po jednu. Rekla je nam ne može ništa obećati osim da će nam uplaćivati naknade pred kraj svakog mjeseca, te da mi njih ne razumijemo", kazala je Smajić-Zahirović.

Ministrica Heljić je kazala kako je Vlada ZDK do sada uložila sve napore da se svaki mjesec uplati po jedna naknada, te da će zaostale biti uplaćene kada budžet ZDK bude dovoljno napunjen.

"Meni je žao što je došlo do protesta, mi u svakom mjesecu uplaćujemo naknade porodiljama, a problem je nastao kada početkom 2013. godine nisu uplaćene naknade za četiri mjeseca i od tada svaki dan uplaćujemo jedan mjesec - jednu tranšu. Vlada je učinila sve za porodilje, a vraćeno je i 10 posto iznosa koji je bio uskraćen 2009. godine", izjavila je Heljić.

Ukupna dugovanja porodiljskih naknada za pet mjeseci iznose preko 2.000.000 KM, a kada će biti isplaćeno zavisi od punjenja budžeta te formiranja prioritetne liste.

"Mi stvarno uplaćujemo sve redovne tranše, mislim da razumijevanje treba biti obostrano i vjerujemo da su u teškoj situaciji te moraju da razumiju da isplata njima uskraćuje novac nekome drugom. Prioritete pravimo na osnovu priliva, a tekuće transfere pravimo po dogovoru resornih finansija. Kada bude naredna plaća, po sljedećim isplatama, budžetskim korisnicima bit će isplaćene i nove naknade porodiljama", dodala je Heljić.

Porodilje su najavile nove proteste, ali ovaj put pred zgradom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.