Nestaje im brašna i ulja
0

Porodica Ibišević dvije sedmice odsječena od Milića

Piše: J. H.
Mnoga sela u RS-u odsječena od gradova (Foto: SRNA)
Mnoga sela u RS-u odsječena od gradova (Foto: SRNA)
Kako nam je kazao Rašid Ibišević, već dvije sedmice su odsječeni od putnih pravaca prema Milićima.

"Sutra će nam nestati brašna. Kako je pao prvi snijeg, nemamo nikakve komunikacije sa okolnim selima i gradom. Nas je pet ovdje, imamo jedno malo dijete", kaže Rašid na početku našeg razgovora.

Porodica Ibišević nalazi se u zaseoku Gerov Gaj, dvadeset kilometara od Milića. U proteklih petnaest dana niko im nije dolazio u pomoć.

"Nekako se, sine, borimo sa nevremenom. Sin i ja danima pokušavamo doći do sela Gornje Vrsinje, ali se uvijek vratimo jer nas savladaju hladnoća i umor. Prsti nam se mrznu u rukavicama", priča Rašid koji je pokušao stupiti u kontakt sa nadležnim službama iz Milića, ali im niko nije došao pomoći.

Iako to krije od ostalih članova porodice, Rašid kaže kako ga hvataju panika i strah.

"Brašna imamo još za jedno dan-dva. To mi je najkritičnije. Kćerka mi je samohrana majka, hvata me osjećaj nesigurnosti, strah od najgoreg", kaže.

Srećom, kako kaže Rašid, drva još uvijek imaju.

"Pripremio bih se ja bolje za zimu, ali sam sav novac potrošio jesenas na dovođenje vode", pojašnjava.

Kako kaže, ne pamti ovakav snijeg i nevrijeme u svom životu.

"Sjećam se da je nešto slično bilo 1984. godine. Ali ovo... Ne znam šta će biti i kako će sve ovo na kraju ispasti", kazao je Rašid na kraju našeg razgovora te zamolio nadležne službe Općine Milići da nekako pokušaju doći do njih i dostaviti im brašna i ulja.