Srednjobosanski kanton
60

Porezna uprava FBiH evidentirala 18 radnika na crno, izrečene novčane kazne od 88.850 KM

S. Š.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Kantonalni porezni ured Novi Travnik je u prethodna dva dana izvršio 42 inspekcijske kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i otkrio 18 neprijavljenih radnika.

Kontrole su spovedene na području Travnika, Novog Travnika, Viteza, Kiseljaka, Fojnice, Busovače, Jajca, Bugojna i Gornjeg Vakufa.

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost proizvodnje obuće, trgovine, ugostiteljstva i priređivanja igara na sreću. Predmet kontrole bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

Kontrolom je evidentirano i osam obveznika koji nisu knjižili promet putem fiskalnih uređaja, jedan obveznik koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i dva obveznika koji nisu imali odobrenje za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćena su tri objekta.

Također, doneseno je 15 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i izdat 41 prekršajni nalog s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 88.850,00 KM.

Porezna uprava FBiH i Kantonalni porezni ured Novi Travnik će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije.