BiH
227

Poreska politika u FBiH: Da li će se oporezivati topli obrok, regres i naknada za prijevoz?

Piše: N. N.
Premijer Novalić na sastanku s poslodavcima (Foto: Fena)
Premijer Novalić na sastanku s poslodavcima (Foto: Fena)
Na sastanku premijera Vlade Federacije BiH s privrednicima iz ovog entiteta, koji je održan prije dva dana, razgovarano je i o modalitetima poreskog rasterećenja privrede. Premijer Novalić iznio je neke ideje, ali će se na konkretne poteze još sačekati.

Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije BiH, jučer je prisustvovao sastanku s premijerom Federacije BiH.

Na sastanku je premijer nagovijestio da će Vlada Federacije BiH tražiti modalitete kako da rastereti privredu te smanji troškove rada. “Istovremeno, premijer je nagovijestio i mogućnost da se desi ono što je u skladu s praksom evropskih zemalja i zemalja u regionu, a to je da sva primanja zaposlenika budu tretirana jedinstveno te da se na njih na neki način plaća porez”, kaže Čengić.

Kao što je poznato, u Federaciji BiH porez se plaća samo na plaću, dok se topli obrok, regres i naknada za prijevoz ne oporezuju. S druge strane, u RS-u se oporezuju sva primanja zaposlenika.

Premijer Novalić nije iznosio detaljnije informacije, ali je naglasio da će bilo kakva inicijativa biti prvo predočena i razmatrana s poslodavcima i sindikatima. Čengić kaže da nije bilo direktnog spominjanja da će biti povećana poreska opterećenja plaća.

“Spominjano je samo da se rasterete osobe s nižim plaćama, ali nije spominjano koji nivo, koja je granica kojom će se definirati plaće koje će biti rasterećene. Prema njegovim idejama, blizu 90 posto stanovništva bilo bi rasterećeno”, kaže Čengić.

Informaciju da će biti povećano oporezivanje plaća većih od prosječne plaće (828 KM) sa 10 na 17 posto, Čengić nije mogao potvrditi, te kaže da je te informacije i on čuo od novinara.

Što se tiče oporezivanja toplog obroka, Čengić kaže kako poslodavci smatraju da neki uobičajeni topli obrok u iznosu od dva posto od ukupne plaće, odnosno do osam KM dnevno, ne bi trebalo oporezivati. Nerealno visoki topli obroci, koji su nekada i veći od plaće, nisu realni i to se treba mijenjati, smatra Čengić.

No, ako dođe do oporezivanja toplog obroka, problem može nastati posebno u sferi budžetskih korisnika. Zaposleni u državnim institucijama i drugi budžetski korisnici teško da će pristati da bude smanjen topli obrok ili plaća. Tako da, ako se i poveća poresko opterećenje, država će kroz budžete morati povećati izdvajanja jer će doći i do povećanja brutoplaća.

Čengić kaže da su privrednici sasvim zadovoljni dosadašnjom saradnjom s novim premijerom.

“Uzimajući u obzir program vlade i njegov ekspoze, mi smo rekli da potpisujemo sve što je rekao. I na ovom sastanku je bio korektan i direktan i nije filozofirao nego je direktno govorio o problemima i rješenjima. No, mi očekujemo da se to pokaže na djelu. Mi insistiramo da se tačno postave rokovi i odrede osobe koje će voditi te procese. Ako kažete da ćete rasteretiti privredu, onda morate reći do koje godine i kako ćete to uraditi”, zaključuje Čengić.