BiH
1.3k

Pored imena učenika u Sarajevu napisano da je Rom, iz škole tvrde da je riječ o tehničkoj grešci

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Da su i oni najmlađi stanovnici BiH nepravedne žrtve stigmatizacije u društvu govori primjer jednog od učenika Osnovne škole Alije Nametak u Sarajevu. Naime, na spisku prvačića koji se nalazi na ulaznim vratima škole pored imena djeteta napisano je da je pripadnik romske nacionalne manjine.

Svim ostalim učenicima napisana su isključivo imena i prezimena dok je jedan od dječaka stigmatiziran na način da je pored njegovog imena napisano da je Rom.

Tim povodom kontaktirali smo Osnovnu škole Alija Nametak u Sarajevu iz koje nam je rečeno kako je riječ o isključivo tehničkoj grešci.

"Nismo imali namjeru nikoga etiketirati. Mi smo škola koja ima veliki broj djece romske populacije koja na svu sreću redovno pohađaju nastavu", kazala je direktorica škole Mediha Beširević.

Ona je dodala da je riječ o grešci pedagoga škole te da je najvjerovatnije objavljen spisak koji je pedagog davao kao raspored učiteljima.

"Ta djeca ovdje redovno pohađaju nastavu i imamo ih desetak. Poslali smo i općini spisak kako bi im se pomoglo u nabavci udžbenika", rekla je Beširević.

Osnovna škola Alija Nametak (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Osnovna škola Alija Nametak (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Sporni spisak prvačića direktorica je već uklonila sa ulaznih vrata škole dodajući još jednom kako upravi škole uopće nije bio cilj etiketiranje dječaka.

"Ovo je greška isključivo tehničke prirode. Ja sam pedagog i ovo sve me lično zaboljelo", kazala je Beširević.

Podsjećamo, konvencija koju je Bosna i Hercegovina potpisala 2005. godine jasno obavezuju državu da Romima osigura uživanje svih ljudskih prava. Prema podacima romskih udruženja u Bosni i Hercegovini sada ih je blizu 80.000.