BiH
106

Poražavajući podaci: Stranke za četiri godine ispunile samo 48 od 1.941 obećanja

Piše: I.P.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prema nalazima "Istinomjera", 11 partija i jedna postizborna koalicija koje su formirale vlasti na tri nivoa u BiH, ukupno su u svojim izbornim/postizbornim programima dale 1.941 obećanje. Od svih datih obećanja, ukupno je ispunjeno 48 obećanja.

Većim dijelom je ispunjeno još 33 obećanja, djelomično 143, manjim dijelom 273, dok se sva ostala obećanja mogu smatrati potpuno neispunjenim.

Stranke su dale 1.941 obećanje, a od ovog broja praćeno je ispunjavanje 1.572 obećanja u aktuelnom mandatu. Obećanja koja se odnose na nivo vlasti u kojem ne učestvuje partija koja je dala ta obećanja, nisu bila obuhvaćena monitoringom. Od 11 partija, samo tri učestvuju ili su učestvovale u izvršnoj vlasti i na entitetskom i na državnom nivou (SDP, SDA i SNSD), te su sva obećanja ovih partija bila obuhvaćena monitoringom.

"To su toliko niski procenti da se treba zapitati koliko uopšte ima smisla porediti ih", rekla je Tijana Cvijetićanin, koordinatorica istraživanja, nakon prezentacije ispunjenih obećanja stranaka.

"Značajnih razlika nema niti između stranaka, niti između nivoa vlasti kada je u pitanju ispunjenje obećanja i pristup njihovim programima. Ono što je također zanimljivo je to što na državnom nivou, koji je bio najviše potresan rekonstrukcijama, jedine tri partije koje su na vlasti od početka – HDZ, HDZ 1990 i SNSD – nisu značajno bolje uradile svoj posao", rekla je Cvijetićanin.

"Ako usporedimo ovo istraživanje sa istraživanjem prošlog mandata rezultat je lošiji za dva posto. Ovo je poprilično jasan pokazatelj koliko je stepen političke odgovornosti izuzetno nizak", kazala je Cvijetićanin.

Istraživanje su, iz Tijanu Cvijetićanin, sproveli i Damir Dajanović i Aida Ajanović.

Državni nivo

Od ukupno 693 obećanja datih od strane partija koje su učestvovale u vlasti na državnom nivou ispunjeno je 13 obećanja, što iznosi tek 2%.

Ukoliko gledamo broj ispunjenih obećanja po strankama, na državnom nivou (SDP, SNSD, SDA, SDS, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990) najbolje stoji SNSD sa 7 ispunjenih obećanja, a slijede ih SBB sa 4 ispunjena, te HDZ 1990 i SDA po 1 ispunjeno obećanje, što su ukupno i sva ispunjena obećanja za ovaj nivo vlasti. Procentualno, najveći broj obećanja je također ispunio SNSD (13%), dok su partije sa procentualno najviše neispunjenih obećanja SDA (69%) i SDP (60%).

Entiteti

Na nivou FBiH od ukupno 843 data obećanja, tek 20 je ispunjeno u potpunosti, što također iznosi 2% ispunjenih obećanja. Čak 410 obećanja koja su dale partije koje su činile vlast u FBiH u mandatu 2010. – 2014. nije ispunjeno tokom mandata, što čini 56% obećanja. Manjim dijelom je ispunjeno 146 (20%) obećanja, većim dijelom 19 (2%), dok je prekršeno 7 (1%) obećanja. Neutemeljena su bila 73 obećanja, dok je 108 obećanja dobilo samo ocjenu konkretnosti.

SDA ima najveći procenat ispunjenih obećanja od 5%, sa ispunjenih 14 obećanja, dok NSRzB i platforma imaju ispunjeno tek po jedno obećanje, ili 2%. Što se neispunjenih obećanja tiče, prednjači SDP sa 165 neispunjenih obećanja (62%), a druga partija po broju neispunjenih obećanja je SDA sa 151 neispunjenim obećanjem (49%).

Na nivou RS partije koje su formirale Vladu RS (SNSD, DNS i SPRS) ukupno su dale 447 obećanja, od čega je ukupno praćeno 389 obećanja koja se odnose na entitetski nivo vlasti.

Partije su ukupno ispunile 16 obećanja, što znači da je ukupno ispunjeno 4% datih obećanja. Nije ispunjeno 188 obećanja ili 48%.

Najveći broj ispunjenih obećanja ima SNSD (14), te je procenat ispunjenosti obećanja ove partije 7%. SP RS i DNS imaju po jedno ispunjeno obećanje (1%).

SNSD je lider i po pitanju neispunjenih obećanja, kojih ima 95, što je tačno 50% obećanja koja je ova partija dala. SP RS ima 64 neispunjena obećanja, što je 51% obećanja koja je ova partija dala. DNS ima 29 neispunjenih obećanja, što je 40% obećanja koja je ova partija dala.

Stranke

Kada se pogleda ispunjenost obećanja svake partije ponaosob, najveći procenat ispunjenih obećanja imaju SNSD (9%) i SDA (4%), dok najmanji procenat ispunjenih obećanja imaju SDS i HDZ, koje nemaju nijedno u potpunosti ispunjeno obećanje. Najveći procenat neispunjenih obećanja ima SDS (100%), za kojim slijede HDZ 1990 i SBBBiH (83% i 79%), a najmanji procenat neispunjenih obećanja imaju SNSD i DNS (58% i 63%), te SDA i SDP (obje po 68%).

Najveći broj obećanja dala je Stranka demokratske akcije (432), a najmanji Srpska demokratska stranka (31).

Cijeli izvještaj istraživanja možete pogledati na stranici Istinomjer.ba