BiH
23

Poplava otkrila masovnu grobnicu kod Doboja, ekshumirano šest žrtava

Piše: N. J.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Posmrtni ostaci šest žrtava otkriveni su i ekshumirani iz masovne grobnice u mjestu Usora, na području općine Doboj, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Prema riječima naše sagovornice, pretpostavlja se da je riječ o posmrtnim ostacima Bošnjaka iz mjesta Jablanica, na području općine Maglaj.

"Mi smo tragali za 16 nestalih ljudi iz mjesta Jablanica u općini Maglaj, te smo u ranijem periodu otkrili posmrtne ostatke četiri osobe. Sada smo otkrili ostatke još šest osoba, za koje pretpostavljamo da su Bošnjaci iz ovoga mjesta. Ono što je karakteristično jeste da su kod svih žrtava ruke bile vezane žicom na leđima" kazala je Čengić za Klix.ba.

Dodala je kako su posmrtni ostaci prevezeni u mrtvačnicu u Visokom gdje će biti utvrđen identitet žrtava.

"Za ovu masovnu grobnicu mi smo znali i ranije, ali nismo mogli utvrditi mikrolokaciju. Nakon ovih poplava, voda je nosila i tri metra površine zemlje, a na jednom mjestu je ostalo usamljeno brdašce. Ispostavilo se da je to masovna grobnica u kojoj smo našli posmrtne ostatke šest osoba", navela je naša sagovornica.

Dodaje kako će intenzivna pretraga na ovom lokalitetu biti nastavljena i sutra, ali i u narednom periodu, jer je potrebno pretražiti stotine kvadratnih metara, najprije mašinski, a potom i ručno, na širem lokalitetu lijeve obale rijeke Bosne.