BiH
28

Popisom iz 2013. obuhvaćeno 200.000 stanovnika BiH koji nisu trebali biti popisani

Piše: M. N.
Edin Šabanović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Edin Šabanović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Popisom stanovništva BiH provedenim 2013. godine obuhvaćeno je skoro 200.000 stanovnika koji nisu rezidentni, odnosno nisu trebali biti popisani, dok istovremeno na spisku nema oko 40.000 stanovnika koji su trebali biti popisani, rekao je Edin Šabanović iz Agencije za statistiku BiH.

"Kontrolni popis je nezavisna anketa koja se prema preporuci UN-a provodi nakon popisa najkasnije tri mjeseca, a mi smo je proveli dvije sedmice poslije. To je anketa na bazi uzorka izbornih krugova. Nema cilj da ispravlja podatke popisa, već da ispita uticaj nedostataka koji su se desili, a dešavaju u svakom statističkom istraživanju, pa i u popisu, da evaluira greške u obuhvatu i sadržaju pojedinih pitanja i da se dobiju korisne informacije koje će se koristiti za formiranje narednih statističkih istraživanja", rekao je Šabanović.

Kontrolni popis je proveden u 107 općina BiH. Prikupljeni su podaci o oko 12.000 privatnih domaćinstava i skoro 37.000 osoba. Ova anketa nije pokrivala osobe koje žive u kolektivnim i institucionalnim ustanovama. Kazao je kako su ovu UN-ovu metodu koristili Kosovo, Albanija, Italija i Srbija, koja se nije držala dosljedno, ali da je u BiH ona morala biti prilagođena. No, primjer drugih zemalja koje su morale prilagoditi dualni sistem koji preporučuje UN u Agenciji nisu znali navesti.

"Mi smo primijenili prilagođeni dualni sistem procjena, to govorimo otvoreno, jer četvrta pretpostavka nije ispunjena, a to je da je nadobuhvat zanemariv jer nije zanemariv. Imamo stopu od 5,59 koja se odnosi na osobe koje su popisane, a nisu trebale biti popisane", rekao je Šabanović.

Istakao je da kontrolni popis nema za cilj da kaže da li je popis dobar ili nije, već da da mjeru upotrebnosti njegovih rezultata, a da li će Eurostat i EU prihvatiti popis, zavisi od njih.

"Sigurno ni popis ni popisna anketa ne govore tačan broj stanovnika i nikada nijedna zemlja ne može prebrojati i dati tačan broj stanovnika. Svi imaju grešku, samo što su tim statističkim istraživanjima greške mjerljive. Kada smo procijenili da je 3,352.760 stvarni broj stanovnika, mi imamo gornju i donju granicu. Većina indikatora pokazuje da u našem popisu ne postoje drastično velike greške. U veoma razvijenim zemljama, sa dobrom statistikom, obično je stopa nadobuhvata manja od jedan posto. Kada poredite s afričkim zemljama, imaju stope od 14 i to je riječ o milionima ljudi koji su popisani, a nisu trebali biti", rekao je Šabanović.

Predstavnici Agencije za statistiku BiH sutra će imati sastanak sa predstavnicima Međunarodne monitoring misije (IMO tim). Na zajedničkoj sjednici bit će prezentirane ocjene i nalazi u vezi sa kvalitetom popisa stanovništva u BiH.