Fondacija "Pravda za BiH"
0

"Ponudit ćemo kauciju za Jovana Divjaka"

Sarajevo-x.com
Jovan Divjak (Foto: AP)
Jovan Divjak (Foto: AP)
Fondacija "Pravda za BiH" će u narednim danima ponuditi kauciju za Jovana Divjaka kako bi bio pušten iz pritvora, kazala je za BIRN-Justice Report Fadila Memišević, članica ove fondacije.

Memišević ističe da je Fondaciji "Pravda za BiH", koja je finansirala tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore, ostalo milion i 270 hiljada KM, koje su spremni ponuditi kao kauciju za puštanje Jovana Divjaka iz pritvora.

"Mi imamo mogućnost da položimo kauciju za Jovana Divjaka. Sada smo predali u Ministarstvu pravde naše normativne akte i očekujmo parafiranje i saglasnosti. Dobili smo već usmenu saglasnost, tako da je to samo pitanje dana. Nadam se da ćemo to uspjeti uraditi do 18. marta. Imam neke naznake da bi Divjak nakon kaucije mogao biti pušten da se vrati u BiH i brani sa slobode", kazala je Memišević.

Memišević je dodala da ukoliko ne bude prihvaćena kaucija, postoji mogućnost da se sredstva Fondacije "Pravda za BiH" ulože u odbranu generala Divjaka, odnosno angažovanje pravnog stručnjaka iz BiH.

Penzionisani general Armije BiH uhapšen je 3. marta u Austriji po potjernici koju je za njim raspisala Republika Srbija zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskoj ulici Dobrovoljačka, kada je stradalo više osoba.

Sud u Austriji je Divjaku u petak, 4. marta, odredio pritvor koji može trajati narednih 14 dana.

Divjaka je na prvom pojavljivanju pred sudom zastupao službeni advokat, kazao je Justice Reportu ambasador BiH u Austriji, Haris Hrle.