BiH
3

Ponovo suđenje Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Apelaciono odjeljenje Suda BiH ukinulo je dio presude zamjeniku komandanta odreda "Zulfikar" Armije BiH Nihadu Bojadžiću kojom je prvostepeno osuđen na godinu dana zatvora zbog zločina protiv zarobljenih pripadnika HVO-a na području Jablanice 1993. godine.

Vijeće Odjeljenja za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je 23. februara drugostepenu presudu od 23. januara, kojom je žalba branioca Bojadžića uvažena, te je presuda Suda od 14. aprila prošle godine ukinuta u osuđujućem dijelu i u tom dijelu je određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, saopšteno je iz Suda.

Sud BiH osudio je u aprilu prošle godine Bojadžića po tri tačke optužnice, dok je od 13 oslobođen.

On je tada bio proglašen krivim da je kao zamjenik komandanta odreda "Zulfikar" Armije BiH sredinom jula 1993. naredio vojniku po nadimku Deba da pretuče zarobljene pripadnike HVO-a Karla Marića i Franju Ramljaka u muzeju "Bitka na Neretvi".

U saopštenju se navodi da je žalba Tužilaštva BiH djelimično uvažena, pa je za pojedine tačke u oslobađajućem dijelu presude Suda BiH od 14. aprila prošle godine određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, a za pojedine tačke odbijena kao neosnovana, te je prvostepena presuda potvrđena.

Prvostepenom presudom Bojadžić je oglašen krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika Krivičnog zakona SFRJ i osuđen na godinu zatvora. U dijelu prvostepene presude oslobođen je optužbe da je počinio zločin protiv civila, kao i protiv ratnih zarobljenika, prema Krivičnom zakonu BiH.

Tužilaštvo BiH je, u odnosu na dio presude kojim je optuženi oslobođen od optužbe, žalbu izjavilo zbog povrede Krivičnog zakona i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a u odnosu na dio izreke presude kojim je optuženi oglašen krivim zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, uz prijedlog da je Apelaciono vijeće uvaži i ukine prvostepenu presudu u dijelu u kojem je optuženi oslobođen od optužbe i u odnosu na taj dio održi pretres, a da u odnosu na osuđujući dio presude preinači prvostepenu presudu u odluci o kazni i optuženom izrekne strožu kaznu u skladu sa Krivičnim zakonom SFRJ.

Odbrana je žalbu izjavila zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da se presuda preinači tako da se optuženi oslobodi od optužbe, odnosno da se presuda ukine u osuđujućem dijelu i održi pretres pred Apelacionim vijećem.

Bojadžić je u drugom predmetu osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica.